V.I.P. Baits
Image default
Games

Doe de volgende dingen voordat je jouw eerste huis gaat kopen

Het kopen van jouw eerste huis is natuurlijk een belangrijke mijlpaal en kan een wereld van verschil in je leven maken. Het is echter wel zo dat het gemakkelijk is om fouten te maken. Om dit te voorkomen, moet je je huiswerk doen. Waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf van je eerste woning? Er zijn een aantal essentiële factoren zoals de ligging van het huis, de financiering ervan en de keuze van huisgenoten om de kosten te delen. Lees snel verder om meer te weten te komen over de punten waarmee je rekening moet houden als je jouw eerste huis veilig wilt stellen.

Weet wat je eigenlijk koopt

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe woning, is het handig om kennis te maken met wat snelle feiten over het kopen van een huis: het is essentieel om te definiëren wat “thuis” eigenlijk voor jou betekent. Hoe wil je precies wonen en wat voor ruimtes heb je nodig om je thuis en comfortabel te voelen? Wat zijn je dromen op het gebied van wonen? Welke locatie past het beste bij jouw leefstijl? Door antwoord te geven op deze vragen, zul je jouw zoektocht van tevoren kunnen filteren en beter begrijpen waar jij je aandacht op moet richten. 

Bereken de verhouding tussen schuld en inkomen

Terwijl je werkt aan een goede kredietwaardigheid, die essentieel is voor het ontvangen van een hypotheek, is het belangrijk om te berekenen hoeveel je je daadwerkelijk kunt veroorloven om te investeren in jouw nieuwe woning. Een betrouwbare methode om dit te doen, is door jouw maandelijkse schuldaflossingen, zoals studieleningen of autolening, op te tellen bij het bedrag dat je verwacht af te lossen op jouw hypotheek. Het is dit bedrag dat vervolgens wordt gedeeld door jouw maandinkomen en uiteindelijk omgezet in een percentage.

Met andere woorden, als jouw maandelijkse schuld 1.500 EU bedraagt en je maandelijkse inkomen 4.000 EU is, deel je 1.500 EU door 4000 EU. Dit is 0,375, of 37.5% kans, Kredietverstrekkers van de hypotheek gebruiken deze verhouding tussen schuld en inkomen om te zien hoeveel je kunt lenen. Doorgaans mag de verhouding tussen schuld en inkomen niet meer dan 43% bedragen. Rekening houden met deze ratio zal je helpen jouw budget beter te plannen en de voorzieningen te krijgen die voor jou het belangrijkst zijn.

Maak kennis met de buurt

Of het nu gaat om een appartement, een rijtjeshuis of een vrijstaande woning, je wilt natuurlijk weten waar je komt te wonen. Wil je bijvoorbeeld een appartement kopen Rotterdam, zorg er dan voor dat je uitgebreid kennismaakt met de buurt en eventueel de buren. Je wilt er zeker van zijn dat je in een vriendelijke buurt terecht komt waar jij je veilig, ontspannen en thuis voelt. Je wilt niet teleurgesteld worden en om fouten te voorkomen, houd er rekening mee om voldoende tijd te nemen en de buurt te leren kennen voordat je overgaat tot de aankoop.