0.3 C
Nederland
november 30, 2023
V.I.P. Baits
Image default
Wonen

Wat zegt het bouwjaar over de staat van de woning?

De woningnood in Nederland is hoog waarbij mensen gebrand zijn op het vinden van een geschikte nieuwe woning. Het bouwjaar van een woning kan veel zeggen over de huidige staat van dit huis. Het kan bijvoorbeeld heel aantrekkelijk zijn om een goedkope oude woning te gaan kopen omdat deze laag in prijs is. Maar vergis je niet dat hier nogal wat mitsen en maren bij kunnen komen kijken wat de uiteindelijke staat of waarde van de woning in gevaar kan brengen. Wat voor voor- en nadelen zitten er eigenlijk aan woningen die uit diverse bouwperiodes ontstaan zijn en waar moet je hierbij op letten?

Een oude woning uit begin 1900 kopen

Begin 1900 was er een groot tekort aan woningen in Nederland waardoor er veel woningen in een kort tijdsbestek in een hoog tempo gebouwd werden. De woningwet was destijds nog niet aangepast waardoor deze woningen indien deze niet aangepast zijn aan de huidige woonnormen vaak niet meer onze voorkeur hebben. Het typerende bij deze woningen is dat ook dat er vaak ingemetselde, stalen lateibalken en andere constructiedelen. Na verloop van tijd bestaat er de kans dat deze woning delen zijn aangetast waardoor het metselwerk aan de gevel naar buiten gedrukt is. Dit kan scheurvorming creëren wat hoge kosten met zich meebrengt indien dit gerestaureerd wordt. De isolatie van dergelijke woningen is dermate slecht dat er vochtdoorslag optreed bij woningen met een bouwjaar begin 1900. Dit leidt tot een hogere energierekening en onderhoud wegens de aantasting van de houten elementen aan de woning door de vochtophoping. 

De staat van de woning en het onderhoud wat eraan gepleegd is bepaald uiteindelijk wat de waarde van een dergelijke woning zal zijn. Laat daarom vooraf altijd een bouwtechnische keuring uitvoeren voordat er een bewuste voorkeur voor een dergelijke woning ontstaat. Het laten isoleren van het metselwerk of het realiseren van spouwmuurisolatie of het plaatsen van spouwmuren kan hierbij een oplossing bieden.

Een woning kopen van tussen begin 1900 en het einde van de tweede wereldoorlog

Woningen uit deze periode zijn over het algemeen van hogere kwaliteit. Huizen uit de jaren ‘30 zijn vandaag de dag nog steeds erg populair op de huizenmarkt. Voor de oorlog werden huizen gebouwd van kwalitatief sterke materialen waardoor deze woningen goed gebouwd zijn. De indeling, isolatiegraad en de hoeveelheid onderhoud die het vraagt is een bijkomend nadeel van dergelijke woningen. Is de woning nog nooit groots onderhanden genomen, verwacht dan een hoge kostenpost aan verbouwingen en renovaties door het verlagen van plafonds, aanleggen van elektra, vernieuwen van de leidingen en riolering e.d.

Bouwjaar woning tussen 1945 en eind 1900

De woningnood die ontstaan is na de oorlog heeft ertoe geleid dat er veel woningen gebouwd werden die niet van optimale kwaliteit waren. Dit leverde woningen op met kozijnen die gevoelig zijn voor houtrot, grondvloeren van slechte betonkwaliteit, asbest etc. Indien er een dergelijke woning bezocht wordt is het altijd goed om hier navraag over te doen bij de makelaar of verkopende partij. 

Na 1980 viel de woningvraag weg met als gevolg woningen die gesubsidieerd werden door de woningbouw. Dit resulteerde in woningen waarbij de bouw en woonlasten zo laag mogelijk werden gehouden, oftewel energiebesparing werd een belangrijk punt. Woningen met een degelijke isolatie waarde en weinig raamoppervlak of ramen met geïsoleerd glaswerk. De woningen werden voorzien van spouwmuurisolatie en kunnen gezien worden als onderhoudsarm omdat er tijdens de bouw veel kunststof gebruikt is. Desondanks is het nog wel de moeite waard om navraag te doen over de kwaliteit van de vloeroppervlakken en de hoeveelheid asbest in de woning. 

Woningen na 1900

In Nederland werd na 1900 het bouwbesluit toegepast wat ertoe leidde dat er bouwnormen, kwaliteitsregels en voorschriften opgesteld werden voor de bouw van woningen. De kwaliteit en luxe van woningen is hierdoor enorm toegenomen. Er werd meer nadruk gelegd op het toepassen van onderhoudsarme materialen en duurzame maatregelen zoals het behalen van een hoge isolatiewaarde door pir isolatie om zodoende de energiekosten voor huizen te minimaliseren. Bij het zoeken naar een woning uit deze periode is het daarom ook belangrijk om te checken wat voor energielabel de woning heeft en wat voor duurzame maatregelen er reeds getroffen zijn.

Bij de tegenwoordige nieuwbouwwoningen is het mogelijk om een woning te laten bouwen die geheel aan je eigen wensen voldoet en ingedeeld wordt zoals jij wilt. Spiegels op maat of badkamerspiegels zijn allemaal naar eigen wens in te laten bouwen door een sanitair specialist. Het enige nadeel van de tegenwoordige tijd is dat bouwmaterialen, manuren en grond duur zijn.

 

https://vipbaits.nl/wat-zegt-het-bouwjaar-over-de-staat-van-de-woning