V.I.P. Baits
Image default
Gezondheid

Purina Pro Plan hondenvoer getest: wat zijn de ingrediënten?

Purina Pro Plan Hondenvoer Recensie

Is Purina Pro Plan een goed hondenvoer?

In deze review… neemt de Hondenvoer Adviseur een kritische blik op Purina Pro Plan… en beoordeelt elk van de 4 belangrijkste submerken.

We zullen ook 3 kritische vragen beantwoorden…

 • Wat zijn de ingredienten van Purina Pro hondenvoer?
 • Is Pruina Pro Plan ooit teruggeroepen?
 • Welke smaken en recepten zijn het beste?

Welk Pro Plan submerk is geschikt voor jou?

Dit zijn de populairste submerken van Pro Plan. In dit gedeelte zullen we vertellen wat elk merk anders maakt. Zo kunt u het merk kiezen dat het beste is voor uw hond.

Pruina Pro Plan voor volwassen honden

Dit is Pro Plan’s meest populaire droge brokjes voer, wetenschappelijk geoptimaliseerd voor volwassen honden. 

 1. Bevat levende probiotica voor een gezonde spijsvertering

 2. Bevat gecheleerde mineralen voor superieure voeding.

Purina Pro Plan Puppy Voeding

Pro Plan Puppy is het puppymerk dat het vaakst wordt genoemd door dierenartsen en professionele fokkers. Elk recept is geverifieerd op nutriëntenbalans door proeven met levende voeding.

 1. Gecontroleerd calcium, ideaal voor opgroeiende pups

 2. Specifieke formules voor kleine en grote rassen

 3. 8 recepten (beoordelingen variëren)

 4. Bekijk alle receptwaarderingen

 

Purina Pro Plan Sport Alle Leeftijden Hondenvoer

Pro Plan Sport is ontworpen voor honden van ALLE leeftijden… puppy’s, volwassenen en senioren.

 1. Bevat omega-rijke visolie voor een gezonde huid en vacht

 2. Bevat levende probiotica voor een optimale spijsvertering

 3. 7 recepten (beoordeling varieert)

 

Purina Pro Plan Bright Mind Senior Hondenvoer

Bright Mind is Pro Plan’s hondenvoer voor senioren. Elk van de recepten bevat MCT, een natuurlijk vetzuursupplement waarvan is aangetoond dat het de cognitieve functie (het denken) bij oudere honden verbetert.

 1. Bevat glucosamine en chondroïtine voor gezonde gewrichten

 2. Bevat DHA en EPA omega vetten voor een verbeterde cognitieve gezondheid

 3. 3 recepten (beoordelingen variëren)

 

Ingrediënten Analyse 

Kip

Het eerste ingrediënt in dit hondenvoer is kip. Hoewel het een kwaliteitsartikel is, bevat rauwe kip tot 73% water. Na het koken gaat het grootste deel van dat vocht verloren, waardoor het vleesgehalte nog maar een fractie van het oorspronkelijke gewicht bedraagt. Na verwerking maakt dit ingrediënt waarschijnlijk een kleiner deel uit van de totale inhoud van het eindproduct.

Rijst

Het tweede ingrediënt is rijst. Is dit volkorenrijst, bruine rijst of witte rijst? Aangezien het woord “rijst” ons niet veel zegt, is het onmogelijk de kwaliteit van dit ingrediënt te beoordelen.

Tarwe

Het derde ingrediënt is tarwe. Net als maïs is tarwe een goedkoop en controversieel graangewas. Afgezien van zijn energiegehalte heeft dit graan slechts een bescheiden voedingswaarde voor een hond. Om deze reden vinden wij tarwe geen bestanddeel dat in hondenvoer moet voorkomen.

Meel

Het vierde ingrediënt is pluimveebijproductmeel, een droog uitgesmolten product van slachthuisafval. Het wordt gemaakt van wat er overblijft van geslacht gevogelte nadat alle belangrijke delen zijn verwijderd. Naast organen kan dit product ook poten, snavels, onontwikkelde eieren en bijna alles wat geen eersteklas skeletspieren zijn, bevatten. Aan de andere kant zijn bijproductmaaltijden vleesconcentraten en bevatten ze bijna 300% meer eiwitten dan vers gevogelte. De kwaliteit van dit ingrediënt kan variëren, afhankelijk van het kaliber van de door de fabrikant verkregen grondstoffen. Wij beschouwen bijproducten van gevogelte als iets minder van kwaliteit dan een ingrediënt van één soort (zoals bijproducten van kippen).

Sojameel

Het volgende ingrediënt is sojameel, een bijproduct van de productie van sojaolie dat vaker wordt aangetroffen in voeders voor landbouwhuisdieren. Hoewel sojameel 48% eiwit bevat, zal dit ingrediënt naar verwachting een lagere biologische waarde hebben dan vlees. Minder dure plantaardige producten zoals dit kunnen het totale eiwitgehalte op het etiket aanzienlijk verhogen – een factor die in overweging moet worden genomen bij de beoordeling van het werkelijke vleesgehalte van dit hondenvoer.

Rundervet

Het zesde item is rundervet. Rundvet (of talg) wordt waarschijnlijk verkregen uit rendering, een proces vergelijkbaar met het maken van soep waarbij het vet zelf wordt afgeroomd van het oppervlak van de vloeistof.

Hoewel het misschien niet erg smakelijk klinkt, is rundervet in feite een kwaliteits ingrediënt.

Maïsglutenmeel

Het zevende ingrediënt is maïsglutenmeel. Gluten is het rubberachtige residu dat overblijft nadat de meeste zetmeelrijke koolhydraten uit maïs zijn gewassen. Hoewel maïsglutenmeel 60% eiwit bevat, zou dit ingrediënt naar verwachting een lagere biologische waarde hebben dan vlees. En minder dure plantaardige producten zoals dit kunnen het totale eiwitgehalte op het etiket aanzienlijk opdrijven – een factor die in overweging moet worden genomen bij de beoordeling van het eigenlijke vleesgehalte van dit hondenvoer.

Maïs

Het achtste ingrediënt is maïs, ook een graangewas en onderhevig aan dezelfde problemen als tarwe (eerder besproken). Het negende ingrediënt is gedroogd eiproduct, een gedehydrateerde vorm van eieren zonder schaal. De kwaliteit kan sterk variëren. Eiproducten van mindere kwaliteit kunnen zelfs afkomstig zijn van commerciële broederijen – van eieren die niet zijn uitgekomen. Hoe dan ook, eieren zijn licht verteerbaar en hebben een uitzonderlijk hoge biologische waarde.

Vismeel

Het volgende ingrediënt is vismeel, een ander eiwitrijk vleesconcentraat. Vismeel wordt meestal verkregen uit het “schone, gedroogde, gemalen weefsel van hele vissen en visstekken in ongespleten staat” van commerciële visbedrijven.1 Helaas is dit specifieke product anoniem. Omdat verschillende vissoorten verschillende soorten vetten bevatten, hadden we liever geweten van welke soort het afkomstig was. Andere opmerkelijke ingrediënten Vanaf hier gaat de lijst verder met een aantal andere items.

Maar om realistisch te zijn, ingrediënten die zo ver onderaan de lijst staan (andere dan voedingssupplementen) zullen waarschijnlijk geen invloed hebben op de algemene beoordeling van dit Purina product. Met 5 opmerkelijke uitzonderingen…

Ten eerste, vinden we glycerine. Glycerine wordt in de voedingsindustrie gebruikt als een natuurlijke zoetstof en als een bevochtigingsmiddel om het vochtgehalte van een product te helpen behouden.

Sojaolie wordt hier alleen vermeld omdat er een verband zou zijn met voedselallergieën bij honden (maar dat is onwaarschijnlijk).

Aangezien sojaolie echter rijk is aan omega-6 vetzuren en geen omega-3 bevat, wordt het als minder voedzaam beschouwd dan lijnzaadolie of een met name genoemd dierlijk vet.

Bovendien kan knoflookolie een controversieel product zijn. Hoewel velen het ingrediënt prefereren vanwege de gezondheidsvoordelen, is knoflook in verband gebracht met Heinz bloedarmoede bij honden.2

Men moet dus de mogelijke voordelen van het voeren van knoflook afwegen tegen de bewezen neiging om subklinische schade aan de rode bloedcellen van het dier te veroorzaken.

Verder bevat dit voer gechelateerde mineralen, mineralen die chemisch aan eiwitten zijn gebonden. Daardoor worden ze gemakkelijker opgenomen. Gechelateerde mineralen zijn meestal te vinden in betere hondenvoeding.

Tenslotte bevat dit recept menadione, een controversiële vorm van vitamine K die in verband wordt gebracht met leververgiftiging, allergieën en de abnormale afbraak van rode bloedcellen.

Aangezien vitamine K niet wordt vereist door de AAFCO in een van haar voedingsprofielen voor hondenvoer, plaatsen wij vraagtekens bij het gebruik van deze stof in welke hondenvoeding dan ook.

Samenvatting voedingsstoffen

Gebaseerd op het ingrediënten paneel alleen, lijkt Purina Pro Plan voor volwassen honden een gemiddeld droog product. De droge stof bevat een eiwitgehalte van 30%, een vetgehalte van 18% en een geschatte koolhydratengehalte van ongeveer 44%.

Als groep heeft het merk een gemiddeld eiwitgehalte van 31% en een gemiddeld vetgehalte van 16%. Samen suggereren deze cijfers een koolhydraatgehalte van 45% voor de gehele productlijn. En een vet-eiwit verhouding van ongeveer 52%.

Wat betekent dat deze productlijn…

Bovengemiddeld eiwit bevat. Bijna gemiddeld vet. En minder dan gemiddelde koolhydraten in vergelijking met ander droog hondenvoer.

Als je het eiwitverhogende effect van de soja- en maïsgluten maaltijden in aanmerking neemt, lijkt dit op het profiel van een brok met een matige hoeveelheid vlees.

Onze mening over Purina Pro Plan hondenvoer

Onze hondenliefhebbers en testteam vindt Purina Pro Plan een bovengemiddeld brokje. Elk graan-inclusief recept gebruikt een matige hoeveelheid genoemd vlees en bijproduct maaltijden als de primaire bron van dierlijke eiwitten, waardoor het merk 4 sterren krijgt. Pro Plan Bright Mind krijgt 4,5 sterren. Sterk aanbevolen.

Wat zijn de beste smaken van Pro Plan?

Gebaseerd op het gewogen gemiddelde van hun populariteit en beoordelingen, zijn hier onze 5 meest aanbevolen Purina Pro Plan smaken en recepten.

 

 1. Pro Plan Gevoelige Huid en Maag Zalm en Rijst

 2. Pro Plan Versnipperd Mengsel Kip en Rijst

 3. Pro Plan Sport All Life Stages Performance 30/20 Kip en Rijst

 4. Pro Plan Grote Rassen Kip en Rijst

 5. Pro Plan Versnipperd Mengsel van Lam en Rijst

 

Wordt Purina Pro Plan in Nederland gemaakt?

Volgens Purina wordt 99% van alle Pro Plan recepten in de V.S. gemaakt. Het bedrijf betrekt het merendeel van haar ingrediënten van Amerikaanse leveranciers. Bovendien bezit en exploiteert Purina ook 100% van haar productiefaciliteiten.

Is Purina Pro Plan ooit teruggeroepen?

Hier is een lijst van alle terugroepingen sinds 2009 die gerelateerd zijn aan Purina hondenproducten.

 1. Terugroeping van Purina Beneful en Pro Plan hondenvoer (3/11/2016)

 2. Purina One Beyond Hondenvoer Terugroeping (8/30/2013)


Wat is het beste Pro Plan hondenvoer voor puppy’s?

Pro Plan Puppy is het puppymerk dat het meest wordt aanbevolen door dierenartsen en professionele fokkers. Elk van de 8 wetenschappelijk ontworpen recepten voldoet aan de AAFCO voedingsprofielen voor groei en is geverifieerd op evenwicht door proeven met levende voeding. Bekijk onze review van Pro Plan Puppy hier.

Wat is het beste Pro Plan hondenvoer voor senioren?

Pro Plan Bright Mind is het premium brokkenpakket van het merk dat is geoptimaliseerd voor de voeding van honden ouder dan 7 jaar. Deze 3 senior recepten bevatten niet alleen ruime hoeveelheden eiwitten, ze bevatten ook ondergemiddelde calorieën. Voor meer keuzes, zie de Advisor’s beste hondenvoer voor senioren hier.