V.I.P. Baits
Image default
Gezondheid

Zwaartdeken kopen? lees mijn ervaring

Wat zijn zwaartedekens?

Een zwaartedeken is een zware deken (tussen de 3 en 15kg) gevuld met een materiaal zoals plastic pellets of glaskralen. De constante druk van de gewichten kan een knuffelgevoel opwekken dat de productie van serotonine en dopamine stimuleert, de natuurlijk voorkomende chemicaliën die ons lichaam gebruikt om zich kalm, ontspannen en gelukkig te voelen. Uw lichaam zet deze stoffen vervolgens om in melatonine, waardoor u slaperig wordt.

Oplossing tegen slaapproblemen?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek had een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder in 2022 last van slaapproblemen. Een zorgelijk aantal, want wie langdurig lijdt aan slaaptekort kan daar last van krijgen in het dagelijks leven.

Wat de wetenschap zegt over zwaartedekens

Sommige studies tonen aan dat zwaartedekens een kalmerend effect hebben bij kinderen en volwassenen die lijden aan angst, slapeloosheid, autisme en adhd. Volgens een studie, helpen zwaartedekens angst te verminderen. De proefpersonen geloofden dat het gebruik van de deken hen een meer comfortabele, betere kwaliteit, en meer veilige slaap bezorgde. Ik heb zelf veel ervaring met het slapen onder een zwaartedeken. Ik merk dat ik sneller in slaap val en ook dieper en beter slaap gedurende de nacht.

Voor wie is een zwaartedeken geschikt?

Verzwaarde dekens kunnen nuttig zijn bij slaapstoornissen van welke aard dan ook. Hoewel de studies beperkt zijn, kunnen ze helpen bij slapeloosheid, in slaap vallen, en in slaap blijven.

zwaartedeken

Voordelen verzwaringsdekens

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een verzwaard deken?

Diepe druk stimulatie gebruikt druk om het zenuwstelsel te ontspannen. Het modelleert de ervaring van vastgehouden of geknuffeld worden. 

  • de perceptie van pijn te verlichten

  • symptomen van angst te verminderen

  • de slaapkwaliteit te verbeteren

  • symptomen van depressie te verlichten

Verzwaringsdekens worden steeds meer gebruikt op plaatsen zoals psychiatrische afdelingen, waar ze worden gebruikt als alternatief voor andere, meer traditionele methoden of fysieke dwangmaatregelen.

Hoe kies je het beste zwaartedeken?

Verzwaarde dekens wegen tussen de 3 en 12 KG. Er is een breed scala aan gewichten beschikbaar, maar hoe weet u welke voor u geschikt is?

De algemene richtlijn? 10 procent van je eigen lichaamsgewicht. De ideale verzwaarde deken 10 procent van je lichaamsgewicht is, zodat hij goed om je lichaam past. Voor kinderen of oudere volwassenen is de formule 10 procent van het lichaamsgewicht plus 0,5 to 1KG. Dat gezegd hebbende, als je het moeilijk vindt om je onder de deken om te rollen en het gevoel hebt dat je gevangen zit, is het beter om lichter te gaan. Maar lichter dan 10 procent van je lichaamsgewicht heeft misschien niet dezelfde voordelen.

“Door een deken te gebruiken die ongeveer 10 procent van je lichaamsgewicht weegt, heb je het gevoel dat de deken je lichaam omarmt en je een gevoel van kalmte geeft, wat stress kan verminderen en je kan helpen om in slaap te blijven zodat je lichaam de nodige slaapfasen kan doorlopen om volledig uitgerust wakker te worden,” merkt Fish op.

Beste zwaartedeken van 2022

beste zwaartedeken

De Calmzy 2.0 is de beste zwaartedeken van 2022 die je kunt kopen. Dit is hun verbeterde (2.0) best seller en is hoogwaardig, comfortabel en met zeer ademend katoen. Daarnaast zijn de korrels ook beter verdeeld wat weer voor meer comfort zorgt.

Goedkoopste zwaartedeken van 2022

Het Nevali zwaartdeken is het deken met de hoogste prijs-kwaliteitverhouding, het heeft 7 lagen, een goede gewichtsverdeling en het verzwaarde deken heeft een vulling van glazen parels. Glazen parels houden minder lichaamswarmte vast dan de plastic korrels die in andere verzwaarde dekens worden gebruikt. Voor een scherpe prijs, krijg je een verzwaringsdeken die zowel in de zomer als winter comfortabel is. Een aanrader!

Koelste zwaartedeken

Het koelste zwaartedeken is van Litollo. Heb je het vaak warm in bed? Dit zwaartedeken is extra luchtig door het ventilerende bamboe materiaal. Het is ademend en absorberend en daardoor perfect voor de lente en zomer. Het deken is verkrijgbaar in zowel 6, 8, 10, 12 en zelfs 16 kg.

Hoe werken verzwaarde dekens?

Een verzwaarde deken is een therapeutische deken die, letterlijk, zwaar is. Een verzwaarde deken voor volwassenen weegt meestal 7 tot 10 KG, en eronder liggen helpt de slaap te verbeteren, angst te verlichten, en stress te verlichten. Maar hoe helpt een verzwaarde deken precies om beter te slapen en je rustiger te voelen? Het komt allemaal neer op de wetenschap van de diepe aanraking druk of DTP.

Eenvoudige wetenschap & serotonine

Een verzwaard deken zet een hele reeks belangrijke chemische reacties in je lichaam in gang. De eerste daarvan is een verhoogde productie van serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Gezonde serotonine niveaus helpen de stemming te reguleren en verhogen het gevoel van tevredenheid.

Melatonine

Een belangrijk aspect van serotonine is de relatie met een slaapbevorderend hormoon genaamd melatonine. Melatonine is een hormoon dat uw circadiane ritme regelt, de technische term voor uw biologische klok.

Overdag blijft het melatonineniveau laag, waardoor we alert blijven. s Nachts stimuleert de duisternis de pijnappelklier, waardoor je hersenen meer melatonine gaan produceren, met als gevolg dat je je slaperig voelt. Als je je niet slaperig voelt als het bedtijd is, kan het zijn dat het melatonineniveau aan de lage kant blijft. Het gebruik van een verzwaard deken verhoogt goede hormonen zoals serotonine en melatonine, maar kan ook andere hormonen verlagen, vooral cortisol.

Cortisol

Cortisol, ons belangrijkste stresshormoon, is een lastige. De meesten van ons hebben er of te veel of te weinig van. Te veel cortisol geeft je de hele dag een gestrest, gespannen of opgefokt gevoel. Te weinig cortisol geeft je een vermoeid gevoel, je werkt met weinig energie van zonsopgang tot zonsondergang. Met cortisol zijn we op zoek naar een goudlokje situatie – precies de juiste hoeveelheid. We willen ’s morgens een hogere waarde om ons te helpen wakker te worden, maar een mooie, evenwichtige daling gedurende de dag als we naar bed gaan.

Wanneer cortisol te lang te hoog blijft, is de kans groter dat medische aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartaandoeningen, insulineresistentie en obesitas zich ontwikkelen. Het volstaat te zeggen dat hoge cortisolniveaus een goede nachtrust in de weg staan. Het gebruik van een verzwaard deken kan hoge cortisolniveaus beteugelen, waardoor stressniveaus afnemen terwijl je slaapt.

 

Veelgestelde vragen verzwaarde dekens

Hoe gebruik je een zwaartedeken?

Je legt een verzwaringsdeken over of onder je normale dekbed. Dus een verzwaringsdeken is geen vervanger voor je dekbed maar een aanvulling voor een betere nachtrust.

Welke maat verzwaringsdeken moet ik nemen?

Het gewicht moet ongeveer 10 procent van uw lichaamsgewicht zijn. Het kan verleidelijk zijn om de grootste deken te kopen die je kunt vinden, maar een te grote deken zal eerder over je bank of bed hangen. Omdat dit type deken gewichten bevat, kan een overhangende deken 

Hoe warm is een zwaartedeken?

De verzwaringsdeken in combinatie met een normale dekbed vulling is ongeveer net zo warm als een winterdekbed. Je kunt een verzwaringsdeken wassen, maar wij raden aan om een verzwaringsdeken hoes te nemen naast een verzwaringsdeken.

Is een Verzwaringsdeken veilig?

Zolang je een verzwaringsdeken aanschaft die binnen deze richtlijnen valt is het volkomen veilig zijn om ’s nachts te gebruiken. In feite toonde een onderzoek onder 32 volwassenen aan dat het gebruik van een verzwaringsdeken van 18KG in liggende positie volkomen veilig was en dat het geen problemen veroorzaakte.

Kunnen kinderen verzwaarde dekens gebruiken?

Het is over het algemeen veilig voor kinderen vanaf 2 jaar om een verzwaarde deken te gebruiken, mits het gewicht past bij hun grootte. Als je kind risicofactoren heeft, zoals astma, is een verzwaringsdeken misschien niet zo’n goede keuze. Overleg met de kinderarts voordat je een verzwaringsdeken voor je kind koopt.

Hoe maak je een verzwaard deken schoon?

Volg de instructies van de fabrikant. De meeste verzwaarde dekens hebben een hoes en een binnendeken. De hoes kan vaak in de wasmachine, maar de binnenkant kan meestal alleen met de vlek of chemisch gereinigd worden.

Hoe lang duurt het voor de voordelen van een verzwaarde deken werken?

De tijd die het duurt voor een verzwaringsdeken zijn wonderen begint te doen, verschilt van persoon tot persoon. Zoals de meeste nieuwe dingen kan rusten onder gewicht even wennen zijn, maar de juiste verzwaarde deken zou je geest en lichaam in een mum van tijd moeten conditioneren tot een betere manier van slapen.

Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden als je een verzwaard deken gaat gebruiken:

  • Als het nodig is, werk je er rustig onder door te beginnen met alleen je benen te bedekken.

  • Om je lichaam te helpen zich aan te passen, gebruik je je verzwaard deken de eerste twee of drie dagen slechts 30 minuten.

  • Geef jezelf minstens 10 nachten om de voordelen van een 7 tot 10 KG verzwaringsdeken te beginnen voelen.

  • Verzwaarde dekens werken het best als ze deel uitmaken van je slaapgewoonten. Wist je dat het minstens 18 dagen duurt om een nieuwe gewoonte te vormen?

TIP: Als je ’s nachts onder onze grof gebreide verzwaringsdekens slaapt, gebruik dan alleen een bovenlaken en je Napper. Een verzwaard deken over een dekbed leggen houdt lichaamswarmte vast, en dat belemmert het krijgen van herstellende rust. Slapen onder een laken en een Napper brengt het behaaglijke evenwicht tussen knus en koel.

 

https://fablouise.nl/slapen-met-een-verzwaringsdeken/