7.7 C
Nederland
november 27, 2024
V.I.P. Baits
Image default
Gezondheid

Zoenen en bacteriën: kun je een ontsteking overbrengen?

 

In je mond leven ruim 10 miljard bacteriën. Tijdens het zoenen worden er 80 miljoen bacteriën uitgewisseld. Je zou denken dat dit voor problemen zorg maar het omgekeerde is waar: het geeft een boost aan je immuunsysteem. Toch is zoenen niet altijd gezond. Je kunt bijvoorbeeld een virale infectie oplopen.

Goede en slechte bacteriën

Niet alle bacteriën in de mond zijn slechts. Er leven zo’n 700 verschillende soorten bacteriën in je mond, op de tong, tandvlees en tanden en kiezen. Slechte bacteriën in de mond worden tenietgedaan door de goede bacteriën. Zo blijft er een goede balans bestaan.

Sommige bacteriën draagt iedereen met zich mee. Dit zijn bijvoorbeeld de Gemella bacterie, die niet alleen bij mensen maar ook bij veel dieren in de mond voorkomt. Een andere bekende mondbacterie is Streptococcus, een bacterie die verschillende ziekten veroorzaakt. In veel gevallen zijn streptokokken onschadelijk, maar soms kunnen ze toch een keelontsteking of mondontsteking veroorzaken.

Zoenen en bacteriën: dit is wat je moet weten

Met een dikke 10 miljard bacteriën in de mond is het niet vreemd dat je deze tijdens het zoenen uitwisselt. Er worden ongeveer 80 miljoen bacteriën tijdens een tongzoen uitgewisseld. Bij een gewone zoen (met gesloten lippen) worden er nog steeds bacteriën uitgewisseld, alleen in mindere mate.

Uit onderzoek is gebleken dat de samenstelling van het speeksel van stelletjes op elkaar lijkt. Dit komt door de regelmatige uitwisseling van bacteriën.

Is een tandvleesontsteking besmettelijk?

Bij een tandvleesontsteking zijn er veel bacteriën in de mond aanwezig. Door slechte mondhygiëne kruipen deze bacteriën onder het tandvleesrandje. Hier veroorzaken ze een ontsteking die steeds dieper door kan dringen.

Ondanks de vele bacteriën is een tandvleesontsteking niet besmettelijk. Je kunt dus gerust met je partner zoenen. Wel is het even opletten, want wanneer de partner een lage afweer en slechte mondhygiëne heeft kan dit wel weer voor problemen zorgen. Daarom is het belangrijk om van beide kanten uit voor een goede mondhygiëne te zorgen.

De ziekte van Pfeiffer

Door te knuffelen, zoenen of gezamenlijk gebruik van glazen en bestek kan de ziekte van Pfeiffer worden overgebracht. Het virus zit namelijk in het speeksel van besmette personen. De symptomen van de ziekte van Pfeiffer zijn keelpijn, opgezette klieren in de hals en koorts. Helaas kan deze ziekte enkele weken aanhouden.

Het virus verdwijnt nooit meer uit het lichaam. Het gebeurt zelden dat iemand voor de tweede keer de ziekte van Pfeiffer krijgt. Heel soms kan de ziekte van Pfeiffer oftewel klierkoorts chronisch worden. Heb je de ziekte van Pfeiffer of heeft iemand anders dit? Even niet met elkaar zoenen en geen tandenborstels, bekers, glazen en bestek uitwisselen.

Zoenen met een koortslip

40% van de bevolking draagt het herpesvirus met zich mee. Helaas blijft het virus voor altijd in je lichaam zitten. Regelmatig speelt een koortslip op: er ontstaan dan blaasjes op of rond de lippen. Deze blaasjes doen pijn, jeuken of branden. Een koortslip gaat vanzelf over maar is wel besmettelijk.

Nooit iemand zoenen met een koortslip, of je dit nu zelf hebt of iemand anders heeft. Raak de blaasjes ook niet aan, zo kun je het virus verspreiden.

Bacteriën in de mond verminderen

Goede bacteriën zijn onmisbaar, ze zorgen voor een betere vertering van het voedsel en houden tandvlees en tanden gezond. Om de balans in de mond goed te houden zijn er speciale tandpastas verkrijgbaar. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig water te drinken. Dit zorgt voor een actieve speekselproductie waardoor je gebit de nodige bescherming krijgt.

Minder suikerhoudende producten. Elke suikerproduct is een aanslag op je gebit. Het zorgt namelijk voor een versterkte groei van slechte bacteriën. Bezoek regelmatig de tandarts Hoofddorp, hiermee houd je het gebit ook op lange termijn gezond en sterk.

 

https://tandartsmondain.nl/blog/