5.1 C
Nederland
februari 25, 2024
V.I.P. Baits
Image default
Kunst

Een doodskist die leven brengt

Een groep studenten uit Delft bedachten een betere manier van begraven. Begraven is nogal milieubelastend en soms zélfs ronduit vervuilend. Lichaamsvreemde stoffen en medische toevoegingen in ons lichaam (pacemaker, kunstheupen, knieën etc. ) kunnen na het begraven in de bodem komen en daarmee het milieu schaden of belasten. De studenten begonnen  de startup “Loop” en ontwikkelden een unieke “levende” doodskist die ze “Living Cocoon” noemden. De kist brengt levende organismen in de bodem die helpen het lichaam te verteren en milieubelastende stoffen veilig transformeert. “Loop” wil een verandering op het gebied van begraven en doodskisten teweeg brengen. Een verandering die al langer gaande is op het gebied rondom de dood; van uitvaarten tot aan grafmonumenten – alles wordt persoonlijker en meer maatwerk. 

Dood één worden met de natuur

Eén worden met de natuur, dat is het uitgangspunt van de Living Cocoon, de eerste levende doodskist ter wereld. De kist, ontwikkeld door de Delftse start-up Loop, is gemaakt van mycelium, een levend organisme dat normaal gesproken onder de grond in de complexe wortelstructuur van bomen, planten en paddenstoelen groeit.

Schimmels verteren dode materialen – het zijn de recyclers van de natuur. Mycelium is het netwerk van alle draden van een schimmel die er wat gestorven omvormt tot nieuwe plantenvoeding. De schimmeldraden worden ook wel hyfen genoemd. Meestal zit de zwamvlok onder de grond.

Loop-oprichter Bob Hendrix noemt  Mycelium  ‘De grootste recycler van de natuur’. Het buitengewone is dat deze schimmel zelfs giftige stoffen, zoals olie, plastic en metaal kan omzetten.

Dood de basis voor het Nieuwe

Als iemand begraven is zal de list en het lichaam vergaan. Dat weten we allemaal, maar hoe snel gaat dat eigenlijk? Wel het duurt slechts een week of vier eer dat een Living Cocoon in de grond verteert is. Een lichaam dat begraven is in de mycelium kist verteert in 2 tot 3 jaar volledig tot gezonde bruikbare voedingsstoffen voor de natuur. In een gewone houten kist duurt dit proces wel tien jaar mét achterlating van milieubelastende stoffen. Een levende doodskist is dus echt een bijdrage aan een beter milieu. 

Interesse in persoonlijke uitvaarten, begrafenissen, grafmonumenten en grafkunst

Maar is er wel vraag is naar weer een ander type andere doodskist. Er zijn tenslotte al lijkwades van vilt, grafkisten van wilgenteken, bamboe en zelfs karton! Cissy van Winden directrice van uitvaartonderneming MargotSiebenlist (www.margotsiebenlist.nl) is positief. Er is volgens haar sowieso veel interesse om uitvaarten en alles rondom de dood persoonlijker te maken. Uitvaarten zijn inmiddels bijna allemaal persoonlijk en op maat gemaakt. Nabestaanden willen er actief bij  betrokken zijn, of het grotendeels zelf organiseren. 

Deze trend van meer persoonlijke uitvaarten en bijzondere grafkisten zie ook steeds vaker terug bij het kiezen van een grafsteen of grafmonument.

Kunst op het graf – grafkunst

De standaard grafstenen en grafzerken overheersen nog steeds de begraafplaatsen. Maar toch zie je ook hier steeds vaker dat nabestaanden kiezen voor een uniek en persoonlijk gedenkteken, vaak door een grafkunstenaar ontworpen. Materialen als glas, RVS en cortenstaal voor grafmonumenten zijn populair.  Grafkunst verheft het graf tot een bijzondere gedenkplek met een artistiek en kunstzinnig monument speciaal op verzoek van de nabestaanden voor dit graf ontworpen.

Begraven in een alternatieve kist

In plaats van de traditionele houten grafkist worden mensen ook begraven of gecremeerd in in lijkwades, rietenkisten, doodskisten van bamboe of van wilgentenen en in kisten gemaakt van in Nederland geproduceerd hout. Een levende doodskist is een uitbreiding van het assortiment waaruit nabestaanden kunnen kiezen. Het unieke is dat deze grafkist daadwerkelijk iets toevoegt aan de natuur. De levende doodskisten (Living Cocoons)  zijn inmiddels beschikbaar via uitvaartondernemers. Kijk op https://www.loop-of-life.com voor meer informatie en bestel mogelijkheden.

Jeroen Stok

Deze blog is afkomstig van beeldend kunstenaar Jeroen Stok.  Jeroen is grafkunstenaar, maar maakt behalve grafkunst ook “gewone RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde eigentijdse kunst met een exclusieve uitstraling van helder en strak RVS. Het ontwerpen van grafkunst in overleg met nabestaanden vormt een belangrijk onderdeel van zijn werk als kunstenaar. Het maken van een grafmonument is mooi maar emotioneel moeilijker. Het betekent voor nabestaanden veel meer dan een “gewoon” kunstwerk. 

  

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

Kom in contact met deze grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/