Uw baby ontwikkelt voortdurend zijn of haar vaardigheden en kennis. Na de eerste zes maanden, zal hij proberen zich zelfstandig te bewegen. Er zijn baby’s die al rond het huis kruipen als ze zes maanden oud zijn. Andere baby’s zijn op hun eerste verjaardag nog heel tevreden met stilzitten en lijken geen zin te hebben om te kruipen. Hoe en wanneer leert een baby kruipen?
Welke basisvaardigheden zijn nodig om te leren kruipen?
Voordat uw baby kan kruipen, moet hij of zij een aantal basisvaardigheden onder de knie hebben. Hij moet zijn hoofd en borst kunnen optillen terwijl hij op zijn buik ligt. Als hij dit doet, krijgt hij steun van zijn armen en handen. Dit vergt veel oefening en spierontwikkeling. Als uw baby ongeveer 7 maanden oud is, zal hij voor het eerst proberen rechtop te zitten. Als zijn rug sterker wordt, zal hij meer en meer gaan zitten. Er zijn ook baby’s die eerst beginnen te stotteren en te kruipen, en dan pas zelfstandig kunnen zitten.
Van buik tot kruipen
De meeste baby’s beginnen te kruipen tussen zeven en negen maanden. De manier waarop ze dat doen verschilt van kind tot kind. Het begint meestal met een glijdende beweging. Sommige baby’s liggen op hun buik en staan op hun tenen om de kamer over te steken, terwijl anderen van heup naar heup glijden. Sommige baby’s schuiven ook op één knie met één been gestrekt. Andere kinderen glijden op twee knieën.
Elke baby heeft zijn eigen unieke manier om vooruit te komen. Uw kind kan dus zijwaarts bewegen in een krabachtige beweging, of door de kamer in een tijgerstaartachtige beweging met zijn vuisten. Dit alles doet niet onder voor “kruipen” voorwaarts op handen en knieën. Het belangrijkste is om te denken aan hoe je kind beweegt, niet hoe jij beweegt. Probeer nooit je baby te leren om op een bepaalde manier te bewegen. Het is belangrijk dat uw baby op deze manier leert zijn eigen lichaam te controleren.
Wat als mijn baby niet kruipt maar meteen opstaat?
Sommige baby’s slaan het glijden en kruipen helemaal over. Zodra ze kunnen zitten, proberen ze op te staan. Zodra zij kunnen zitten, zullen zij proberen op te staan, bijvoorbeeld door zich op te trekken tegen een box of de rand van een meubelstuk. Dan, zich stevig vasthoudend, zal hij voorzichtig kleine stapjes voorwaarts zetten. Voor je het weet, lopen ze door de kamer. Het stadium waarin uw kind leert om zich zelfstandig te verplaatsen, verschilt dus van kind tot kind. Maak je dus geen zorgen als je kind traag leert bewegen of anders is dan andere kinderen.
Als je baby niet kruipt
Niet alle baby’s kruipen. Sommige baby’s blijven voorwaarts bewegen door alleen hun heupen te gebruiken: de kontzwaai groep. In dit geval duwen ze zich af op één of twee benen. Als je baby een bodemschuiver is, zal de arts van het consultatiebureau kijken hoe hij of zij dat doet. Er zijn vormen van bodemverschuiving die kunnen wijzen op een ontwikkelingsachterstand. Er is echter niets om je nu al zorgen over te maken. Er is niets mis met de meeste bilspieren. Ze beginnen vaak langzamer te lopen, maar dat is alles. Alleen als u merkt dat uw kind op andere gebieden achterop raakt, moet u met uw huisarts of een arts van het consultatiebureau gaan praten. Dit kan betekenen dat uw kind een bewegingsstoornis of een ander probleem heeft. De aanwijzingen hiervoor zijn bijvoorbeeld
– De motorische ontwikkeling van je baby loopt achter op die van andere kinderen. – De baby heeft problemen met de bewegingen van de ledematen en de coördinatie.
Frustratie wanneer uw baby leert kruipen
Je baby leren kruipen kan in het begin veel frustratie veroorzaken bij uw kind. Je wilt je baby niet te lang kwellen, vooral niet als hij of zij een speeltje probeert te pakken maar het niet kan pakken. Dus kwel je baby niet te lang. Geef speelgoed als je boos bent en probeer het een paar dagen later nog eens. Deze frustratie kan ook voortkomen uit de manier waarop uw kind de bewegingen aanleert. Sommige kinderen die voor het eerst ontdekken hoe ze achteruit moeten glijden, slagen er in het begin niet in vooruit te gaan. Als een speeltje buiten bereik is, kan er een grote woedeaanval volgen. Laat dit jou ook niet storen. Deze sterke gevoelens zijn juist een teken dat je kind echt wil leren bewegen. Als hij de wil heeft, zal hij blijven oefenen tot hij het heeft. Voor leuke bloemen babynamen kun je terecht bij namenindex.nl. |
https://namenindex.nl/blog/bloemen-namen-en-hun-betekenis/ |