V.I.P. Baits
Image default
Games

De ontwikkeling van een 6-jarige

Het is heel normaal dat een 6-jarige bepaalde dingen nog wel of niet kan. Het kan best zo zijn dat je kind op het ene punt wat voor loopt en op het andere punt wellicht nog niet zover is als andere 6-jarige kinderen. Maar uiteindelijk loopt het vaak wel los. Wat verder ook nog eens zo is: wat is eigenlijk normaal, goed of wenselijk en onwenselijk? Vaak zitten wij natuurlijk zelf met verwachtingen en ideeën over hoe het hoort. Wil je weten of de ontwikkeling van je kind redelijk in lijn ligt met de ontwikkeling van andere 6-jarige kinderen? Lees dan hier over enkele aandachtspunten.

Jongenskleren en meisjeskleren

Het is natuurlijk normaal dat je kind een bepaalde fysieke groei doormaakt. Maar schrik er niet direct van als je merkt dat bij het kopen van jongenskleding of meisjeskleren, je kind wat achterloopt op de ontwikkeling van anderen. Er zijn bijvoorbeeld genoeg leuke jongenskleren in allerlei maten. Wat tegenwoordig ook steeds meer naar voren komt, is dat het niet zo’n ding hoeft te zijn om nu voor jongenskleren of meisjeskleren te kiezen. Niet elke kind voelt zich thuis in een hokje.

Jongens van 5-6 jaar zijn gemiddeld zo’n 120 cm en jongens van 7 jaar zijn gemiddeld 127 cm lang. In deze periode groeien zijn zo’n 6 cm per jaar. Onthoud wel: het zijn gewoon gemiddelden.

Ontwikkeling hersenen

Het kind van 6 veranderd in wat ze noemen een echt schoolkind. Niet gek natuurlijk, aangezien kinderen vanaf 5 jaar verplicht zijn om onderwijs te volgen. Dat zorgt voor een bepaalde ontwikkeling. Taalontwikkeling en lichamelijke ontwikkeling is met 6 al aardig ver. Ook op sociaal-emotioneel vlak zie je een groei met voorheen.

Ontwikkeling fysiek

Naast dat een kind van 6 groeit is er ook sprake van meer balans. Zo kan een kind van 6 zijn evenwicht beter bewaren en kan het bijvoorbeeld prima op 1 been staan. Ook kan een kind op deze leeftijd vaak wel drie treden tegelijk nemen. Ook is het zo dat het gros nu zonder zijwieltjes fiets. Er zijn kinderen die dat al op hun vierde doen, maar ook op hun vijfde pas. Een kind van 6 heeft de motoriek vaak nog niet zo goed dan als je dat later hebt, maar ze kunnen veel: stoeien, rennen, vangen en gooien? Het hoort er allemaal bij.