V.I.P. Baits
Image default
Zakelijk

Het belang van goede boekhoudsoftware

Boekhoudsoftware zijn computerprogramma’s die je in staat stellen de financiële transacties van je onderneming te beheren. Dergelijke programma’s kunnen sterk variëren in reikwijdte, met sommige zijn ontworpen voor meer dan eenvoudige boekhouding of ontworpen om het volledige financiële reilen en zeilen van grote bedrijven te beheren. Het gebruik van boekhoudsoftware helpt bedrijven de middelen van hun boekhoudafdeling efficiënt te gebruiken en kan kostbare boekhoudkundige fouten beperken.

 

Verbeterde nauwkeurigheid van de boekhouding

De voordelen van boekhoudsoftware zijn onder meer een grotere nauwkeurigheid door het verminderen van menselijke fouten bij de berekeningen. Handmatig boekhouden houdt in dat veel wiskundige berekeningen met de hand worden gemaakt. Een verkeerde berekening in een vroeg stadium van het proces kan grote gevolgen hebben voor de eindbalans.

 

Computers daarentegen zijn vrijwel niet in staat dergelijke fouten te maken. Wel moet worden opgemerkt dat boekhoudsoftware niet immuun is voor menselijke fouten als gevolg van gegevensinvoer of interpretatiefouten.

 

Snelheid 

Met boekhoudsoftware kunnen bedrijven hun rekeningen sneller verwerken dan met handmatige verwerking. Een deel van deze verhoging van de snelheid is te danken aan het gebruik van computers, die in staat zijn cijfers veel sneller te verwerken dan het menselijk brein.

 

Bovendien stelt boekhoudsoftware organisaties in staat de efficiëntie te verhogen door automatisering in te voeren. Stel bijvoorbeeld dat een bedrijf voor al zijn transacties omzetbelasting moet registreren. Boekhoudsoftware kan worden geconfigureerd om dat voor elke boeking automatisch te doen, in plaats van dat een personeelslid de belasting met de hand moet uitwerken.

 

Minder kosten

De voordelen die voortvloeien uit de snelheid en efficiëntie van boekhoudsoftware gaan vaak hand in hand met lagere totale kosten. Door het gebruik van een boekhoudprogramma kan elk lid van het boekhoudteam meer doen in een bepaalde tijd, wat kan betekenen dat er in totaal een kleiner team nodig is.

 

Dit kan op zijn beurt de loon- en administratiekosten van de boekhoudafdeling verminderen. Deze besparingen moeten echter altijd worden afgewogen tegen de kosten van de software zelf en de extra hardware die nodig is om deze te laten werken.

 

Nauwkeurige rapporten

Boekhoudsoftware helpt bedrijven om de nodige personeelsleden te voorzien van tijdige en accurate financiële informatie. Stel bijvoorbeeld dat de financieel directeur van een bedrijf een rapport over de cashflow nodig heeft voor een vergadering die over twee uur plaatsvindt. Veel boekhoudsoftware hebben ingebouwde rapportagemodules waarmee gebruikers dit soort rapporten kunnen maken door simpelweg een formulier in te vullen of op een knop te klikken. Handmatig zo’n rapport maken zou echter een tijdrovend proces zijn.

 

Minder frustratie bij belastingaangifte

Het invullen van uw bedrijfsbelasting kan een complex proces zijn, waarbij je alle transacties van uw bedrijf nauwkeurig moet bijhouden. De voordelen van boekhoudsoftware zijn onder andere dat dit proces eenvoudiger wordt door ervoor te zorgen dat alle financiële gegevens van uw bedrijf op één plaats staan. Bovendien produceren bedrijven zoals e-boekhouden en Acumulus een automatische koppeling voor de belastingaangifte die simpel met hun boekhoudprogramma’s integreert. Hierdoor kunt u uw aangifte zelf semi-automatisch berekenen en indienen, in plaats van tijd en middelen te besteden aan het met de hand uitwerken van de nodige details.

 

https://softwarewiki.nl