V.I.P. Baits
Image default
Sociaal

Het kiezen van de juiste babynaam

Hoe kies je de juiste babynaam? 10 tips

We zijn als volgt begonnen. We wisten dat we geen al te algemene naam wilden, maar we wilden ook geen rare naam. We wilden de naam van iemand die we goed kenden, liefst met een betekenis en een mooie klank, natuurlijk met twee lettergrepen. We schreven elk apart de babynamen die we wilden op een lijst. (Ik had een lijst met 50 namen en hij een lijst met 2.) Daarna namen we elkaars lijst en streepten de namen door die we echt niet wilden. Na brainstorming, discussie en vooral bezinning kozen we drie namen waar we in de praktijk nog steeds heel blij mee zijn (en onze kinderen ook).

Populariteit – wil je een naam die veel voorkomt of niet?

De SVB presenteerde onlangs weer de populairste babynamen van het afgelopen jaar. In 2017 stond Noah bovenaan de nationale lijst bij de jongens en Emma bij de meisjes. Per regio waren de resultaten verschillend. Zo deden Johanna en Jan het goed in Zeeland, terwijl Sarah top was in Zuid-Holland.

Dat is fijn om te weten. Leuk om geïnspireerd te worden. Maar vraag jezelf af, wil je een erg populaire babynaam? Blijkbaar zijn dit namen die veel mensen leuk vinden. Maar is het praktisch? Wil je dat je baby een naam heeft die misschien wel drie anderen in de klas hebben, zodat hij altijd met zijn voor- en achternaam wordt aangesproken (of nog erger: “grote Daan” en “kleine Daan”)?

Betekenis

Denk je dat het belangrijk is om de naam van je kind een betekenis te geven? Of misschien heb je een mooie naam gehoord, maar wil je zeker weten dat hij geen betekenis heeft die er niet bij past? Bijvoorbeeld, Finn betekent blond. Als je vrij zeker bent dat je kind een donkerharig meisje zal zijn, dan is het misschien niet de beste keuze. We wisten dat we onze dochter een bloemrijke naam wilden geven. Sommige mensen willen een naam uit de Bijbel of de Griekse mythologie, of een naam met een betekenis in een andere taal (Felicia = geluk).

Pas op dat u uw kind niet per ongeluk een ongunstige naam in een andere taal geeft, want Cock en Dick worden door Engelstaligen als een beetje vreemd beschouwd…

Kan iemand de naam uitspreken?

Is de naam makkelijk uit te spreken? De Engelse ‘Th’ is voor veel Nederlanders nog steeds moeilijk, en de Nederlandse ‘G’, bijvoorbeeld, heeft in het buitenland niet zo’n succes gehad. Probeer de naam van uw baby zo plat mogelijk in uw eigen accent te zeggen en kijk of u het nog steeds leuk vindt. (In mijn buurt in Utrecht was er een gee-oh-ver-nee op school. Als je oma het van achter je bleef roepen, zouden je benen buigen…)

Het pesten voor zijn

Een zeer ongebruikelijke naam kan uw kind het risico geven gepest te worden. Vraag je je af hoe je een jongensnaam met een meisjesnaam en achternaam combineert? Gelukkig hebben de plaatselijke autoriteiten ingegrepen en zullen babynamen als Anus of Hitler niet op de geboorteakte worden aanvaard.

Mijn man vond Per een goede naam. Ik ook. Voor een Zweed. Maar ik kon de buurtkinderen al horen zeggen: “Hé, Pia! Ik kon ze horen zeggen. Speel je nooit buiten?

Praktisch

We durfden de kinderen geen gelijke namen te geven, we gaven ze allemaal verschillende initialen. We dachten dat het niet erg praktisch was. Natuurlijk is het leuk om de tweeling Jan en Joppe te noemen, maar het is een beetje lastig als er een verzegelde brief van de bank binnenkomt in J. de Groot.

Achternamen – combinaties van achternamen en voornamen controleren

Test de combinatie van de eerste letter met de achternaam (G. Rutjes en dhr. K. Bouter) en de combinatie van de achternaam met de hele naam (dames Claar Comen en Connie Comen, Beau ter Ham). Ook dit kan een naam opleveren die je doet glimlachen. Nog een combinatie van initialen, maar wil je je zoon echt R.I.P. de Vries noemen?

Heb je levenslang plezier van de naam van je baby?

Als je een leuke naam hebt bedacht, maar over 40 jaar loop je rond met enorme spieren en tatoeages, denk je er misschien anders over. Of vice versa. Er zijn een paar hele gave namen voor je kleintje.

Een kind een naam geven?

Vroeger was het gebruikelijk om namen te geven binnen de familie. De eerste zoon zou naar de ene grootvader worden genoemd en de tweede zoon naar de andere. Of, zoals sinds enige tijd de gewoonte is, Henk-Jan en Pieter-Klaas, soms twee tegelijk! Hoe zit het met de vader, die Piet Pärtjes heet, en zijn zoon? Dan zouden ze automatisch Grote Piet en Kleine Piet worden, d.w.z. Junior en Senior. Afgezien van de naamgeving, is er enige verwarring over de namen? Gebruik ze als tweede naam of schik de namen een beetje. Vader Johannes en zoon Johan.

Hebt u een grote bewondering voor filmsterren of beroemde voetballers en wilt u uw kind naar hen vernoemen? Het is mogelijk. Maar wat als er een paar jaar later een groot schandaal is rond diezelfde beroemdheid?

Celebrity connecties

Je man suggereert een hele mooie naam, er is niets mis mee en je zult er van houden. En je denkt altijd aan hem na het werk… Dat een buurman ooit deze naam aan zijn kind gaf.

Spelling

Originelere schrijfwijzen van de naam zijn prima, maar wees je er altijd van bewust dat je de naam voor mensen moet spellen.

http://www.namenindex.nl

Related posts

2022 wordt het jaar om te trouwen

Waarom jonge vrouwen mindset coaching goed kunnen gebruiken

De top 5 meest originele beterschap cadeaus!

Voel jij je eenzaam? Zo los je het op!

Waar je op moet letten tijdens het kopen van een trouwjurk

Zonvakantie Maart: Waar Op Vakantie In Maart? – 12 Tips!