V.I.P. Baits
Image default
Games

Is zelf beleggen iets voor jou?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf te gaan beleggen. Niet zo gek, want tegenwoordig is beleggen ontzettend makkelijk. Na het aanmaken van een account kan je direct van start gaan. Maar dit gemak doet soms vergeten dat beleggen absoluut iets is om serieus te nemen. Het gaat tenslotte om echt geld! 

Wil jij gaan beleggen dan is het verstandig om hier de juiste keuzes in te maken. Kies voor een belegging wat bij je past. Daarom hieronder 3 verschillende beleggingen met allemaal hun eigen risico’s.

 

Edelmetalen

De meeste mensen zullen niet direct aan edelmetalen denken, maar beleggen in goud, zilver of platinum kan ontzettend lucratief zijn. Zo had je de afgelopen 10 jaar meer dan 11% rendement per jaar kunnen maken op zilver!

Het grote voordeel van edelmetalen en vooral goud is dat zij vaak in economische mindere jaren ontzettend stabiel zijn. Waar de beurs op dat moment flink negatieve rendementen kan maken, zijn edelmetalen vaak waardevast of zelfs winstgevend.

Daarbij zijn goud en zilver steeds schaarser. Dit terwijl er steeds meer zilver nodig is om ons te voorzien van alle digitaliseringen. Beleggen in goud of zilver kan dus ontzettend interessant zijn. 

 

Aandelen

Aandelen zijn ontzettend populair en de meeste hebben het afgelopen jaren ook voor ontzettend veel rendement gezorgd. Zo had je over de afgelopen 30 jaar ongeveer 7% rendement kunnen maken met de Amsterdamse beurs.

Maar weet jij ook nog eens de juiste aandelen te selecteren dan zijn je rendementen waarschijnlijk nog veel hoger. Zo was tesla in 2020 nog €80 en staat deze inmiddels boven de €1.000 per aandeel. Een aandeel is dus 12 keer meer waard geworden binnen 2 jaar!

Tegelijk is de beurs ook veel risicovoller als sommige andere manieren van beleggen. Je bent afhankelijk van de prestatie van het bedrijf waarin jij investeert. Kies jij een verkeerd bedrijf dan kan je inleg dus ook veel minder waard worden.

Zo is Just Eat Takeaway het afgelopen jaar van €100 gezakt naar €42. Je inleg had hier dus kunnen halveren! 

Beleggen is dus absoluut niet zonder risico, maar weet jij de juiste aandelen te selecteren dan kan het rendement behoorlijk zijn.

 

ETF’s

Wil jij zelf beleggen, maar wel met een minder groot risico dan kan je overwegen om te beleggen in een ETF. Dit is een fonds waar verschillende aandelen inzetten. Koop jij dit fonds dan beleg je direct in al deze bedrijven. 

Beleg jij bijvoorbeeld in de etf all world vanguard dan beleg je direct in duizenden bedrijven. Al deze prestatie samen zorgen uiteindelijk voor jouw rendement. Over de afgelopen 10 jaar is dit gemiddeld 11% rendement per jaar! 

Met een ETF loop je over het algemeen een veel minder groot risico als losse aandelen. Je belegt vanaf je eerste euro direct in enorm veel verschillende bedrijven, terwijl dit bij losse aandelen niet het geval is. Hier ben je afhankelijk van de bedrijven waarin jij belegt.

Wist jij bijvoorbeeld dat 80% van de beleggers het minder goed doet als het marktgemiddelde? Je moet dus van goede huize zijn om dit beter te doen!