26.4 C
Nederland
augustus 11, 2022
V.I.P. Baits
Image default
Tech

Http-status codes. Een heldere uitleg

Zodra een browser een verzoek (ofwel een request) verstuurd naar een server, zal de server dit verzoek beantwoorden door middel van een HTTP (Hypertext Transfer Protocol) status code. Zo’n status code is een getal van 3 cijfers. Op die manier weet de browser precies wat het moet doen.

Voorbeeld, http request en repsonse

HTTP status codes zijn niet daadwerkelijk onderdeel van de content van een website. Het zijn antwoorden van een server. Zo’n communicatie vindt iedere keer plaats wanneer je een pagina op het internet probeert te bereiken.

Als jij eigenaar bent van een website, of je bent een web developer, is het ongelofelijk belangrijk om de verschillende status codes te begrijpen. Alleen op die manier kun je problemen oplossen op het moment dat er een probleem is en er een status code wordt weergegeven.

Verschillende status codes

Er zijn ontzettend veel verschillende status codes. Hieronder vind je een duidelijk uitleg van de verschillende codes.

Daarnaast vind je hier een complete lijst met verschillende status codes.

Verschillende categorieën

HTTP status codes zijn onderverdeeld in 5 verschillende categorieën. Dit zijn groepen met antwoorden met vergelijkbare antwoorden. Als je begrijpt wat ze betekenen kun je beter bepalen wat je moet doen om een probleem op te lossen:

  • 1XX – Informationele codes: Dit betekent over het algemeen dat de aanvraag nog bezig is.
  • 2XX – Succes codes: De request is ontvangen, bekeken en goedgekeurd door de server. De meest bekende succes code is 200 (OK)
  • 3XX – Omleidingen: De server leidt je om naar een andere pagina. Dit kan gaan om een permanente redirect (301), of een tijdelijke, 302 redirect.
  • 4XX – Client Error codes: Dit betekent dat er een probleem was met de aanvraag, en dat het probleem aan de kant van de client (dus de browser) is. De bekendste 4XX error is de 404. Dit betekent dat de opgevraagde pagina niet kan worden gevonden.
  • 5XX – Server Error codes: In dit geval is er eveneens een probleem, alleen dit keer ligt het probleem niet bij de client, maar bij de server.

 

Related posts

Active

Van elke lamp een slimme lamp maken? Makkie!

Online marketing: een must voor ieder bedrijf!

Wat is Dynavap?

Hoe kies ik de beste stofzuiger

Seo uitbesteden aan een professional?