3.3 C
Nederland
november 27, 2021
V.I.P. Baits
Image default
Tech

Remdesivir kopen

Het was eind april – net toen de VS zijn miljoenste geval van covid-19 en 50.000 doden bevestigde – toen er “zeer belangrijk” nieuws aankondigde werd over een geneesmiddel genaamd remdesivir.

Dat was verrassend omdat het antivirale middel, eigendom van Gilead Sciences en ontwikkeld met investeringen van de federale overheid, jarenlang had stilgelegen zonder duidelijk commercieel nut. Het was een behandeling voor hepatitis C en ebola. remdesivir kopen was eigenlijk niet mogelijk. Niet voor de overheid en ook niet voor het RIVM.

Maar begin 2020, toen de eerste wereldwijde gevallen van een nieuwe longontsteking-achtige virale ziekte opdoken in China, dook Gilead de verbinding, gebrandmerkt als Veklury, weer op en deelde het met wetenschappers over de hele wereld. Vanuit de Oval Office zei Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, dat remdesivir de “standaardbehandeling” zou worden voor de behandeling van coronavirusziekte.

De goedkeuring voor noodgevallen door de Food and Drug Administration leidde onmiddellijk tot een storm van kritiek. Klinische tests wezen uit dat het slechts een bescheiden nut had voor covidepatiënten. De Wereldgezondheidsorganisatie raadde het gebruik ervan af. Politici protesteerden tegen het prijskaartje van 3,120 USD.

nu, negen maanden later, blijkt dat Fauci gelijk had: Nu het aantal infecties in de VS tot boven de 24 miljoen stijgt, schrijven artsen zonder andere door de FDA goedgekeurde behandelingsopties nu remdesivir voor aan de helft van de covidepatiënten in Amerikaanse ziekenhuizen.

“We willen hun verblijf in het ziekenhuis verkorten”, zegt Dr. Jade Le, een specialist in infectieziekten bij Access Physicians in Texas, waar de ziekenhuizen al wekenlang overbelast zijn. Le schrijft remdesivir gemiddeld drie tot vijf keer per dag voor, altijd in combinatie met een goedkoop steroïd.

Deze maand verhoogde Gilead chief executive Daniel O’Day de winstramingen van het bedrijf, waarbij hij opmerkte dat remdesivir alleen al in 2020 een omzet van ongeveer $2,8 miljard zou opleveren, ondersteund door het gebruik ervan op de Amerikaanse en Europese markten. Het bedrijf is trots op de rol die de behandeling speelt tijdens de pandemie, zei hij.

Toch zijn er controverses in overvloed. De spanning liep afgelopen zomer op toen tekorten aan remdesivir de wereldwijde medische gemeenschap belastten en dringende vragen opriepen over hoe de federale overheid kon ingrijpen. Terwijl artsen het middel rantsoeneerden, zeiden politici en voorstanders dat de Amerikaanse belastingbetalers genoeg in de ontwikkeling van remdesivir hadden geïnvesteerd om een lagere prijs te verdienen.

“Het remdesivir-verhaal is eigenlijk een verhaal dat maar al te vaak voorkomt,” zei Zain Rizvi, onderzoeker recht en beleid bij de consumentenorganisatie Public Citizen. Rizvi – en andere voorstanders – zeggen dat het geneesmiddel niet op de markt zou zijn gekomen zonder federale subsidies en de hulp van Amerikaanse wetenschappers.

Ze zeggen dat het verhaal van remdesivir, een verliezend vooruitzicht dat een blockbuster werd, een les is in hoe Amerikanen uiteindelijk meer betalen voor middelen dan wie dan ook in de wereld. Remdesivir werd ontwikkeld met geld van de belastingbetaler, maar in een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid hebben patiënten geen andere keuze dan te betalen wat de farmaceutische reus vraagt.

Rizvi heeft geschat dat federale subsidies van “minstens” 70 miljoen dollar de wetenschappelijke ontdekking van remdesivir hebben ondersteund. Hij wees op vroeg onderzoek, waaronder een samenwerking tussen Gilead en universitaire wetenschappers, met gebruikmaking van federale subsidies, om de antivirale verbindingen van remdesivir te testen tegen coronavirussen, zoals MERS en SARS. Anderen denken dat de investering veel hoger kan zijn.

Kathryn Ardizzone, juridisch adviseur van de octrooirechtengroep Knowledge Ecology International, behoort tot die groep, hoewel ze het ermee eens is dat het bedrag minstens 70 miljoen dollar is en ze weigerde een schatting te geven van het totale bedrag aan federale dollars dat gebruikt is voor de ontdekking van remdesivir. Er is geen publiek beschikbare database van hoeveel de overheid heeft uitgegeven aan de ontwikkeling van een geneesmiddel, inclusief remdesivir.

Het NIH zei in een gemailde verklaring dat het “remdesivir niet heeft ontwikkeld.” Het agentschap bevestigde dat het onderzoek naar de toepassingen van het geneesmiddel heeft gefinancierd en geld heeft verstrekt aan instellingen die met Gilead hebben samengewerkt om het geneesmiddel te ontwikkelen.

KEI diende een Freedom of Information Act verzoek in om de subsidies en klinische proeven in verband met remdesivir in te zien. In oktober klaagde de groep de National Institutes of Health aan omdat die niet hadden gereageerd. Ardizzone zei dat ze verwacht dat de gegevens Gilead’s rechtvaardiging van de prijs van remdesivir zullen tegenspreken: “Wanneer de overheid zo’n kritieke rol heeft gespeeld in elke stap van het proces, valt dat argument in duigen.”

Gilead zei in een verklaring per e-mail dat het al in het geneesmiddel investeerde voor de overheid erbij betrokken was en “het niet eens is met de veronderstelling dat de overheid rechten heeft op het intellectuele eigendom van remdesivir van Gilead”. Er worden geen federale wetenschappers genoemd op de remdesivir patenten.

Voor meer informatie bezoek https://remdesivirkopen.nl

Related posts

Wat is Dynavap?

Ben je op zoek naar de beste gaming laptop?

Online marketing: een must voor ieder bedrijf!

Hoe kies ik de beste stofzuiger

Veiliger internetten doe je met een VPN