V.I.P. Baits
Image default
Zakelijk

Wat zijn de voordelen van freelancen en hoe word je een freelancer?

Ben je bedreven binnen de IT of ICT, dan beschik je misschien over enkele vaardigheden waar mensen graag geld voor betalen. Deze vaardigheden kun je uitoefenen onder een baas voor een vast salaris. Maar je kunt ook kiezen voor freelance. Je bent dan je eigen baas – en dat kent een hoop voordelen. Welke dat zijn en hoe je precies een freelancer wordt, dat lees je hieronder.

De voordelen

1. Je eigen tijd indelen. Jij bepaalt zelf wanneer je aan het werk gaat en wanneer je rust neemt. Zeker binnen de IT en ICT kun je op elk moment van de dag je computer starten om werkzaamheden voor je klanten te verrichten. Wil je volgende maand wat minder werken, dan kan je ervoor kiezen om deze maand wat meer te werken. Zo behoud je veel vrijheid en heb je de volle controle over jouw werk-privé balans.

2. Veel variatie. Werk je freelance, dan bepaal jij welke opdrachten je wel en niet aanneemt. Je houdt nauw contact met je klanten en/of opdrachtgevers. Hiermee is het werk erg divers. Je bent geen robot die keer op keer hetzelfde trucje uitvoert. Als freelancer heb je daarnaast vaak de vrijheid om werkzaamheden die je minder aanstaan, af te wijzen. Zo doe je écht alleen wat je zelf leuk vindt.

3. Oneindig financieel voordeel. Solliciteer je op een IT vacature of ICT vacature, dan weet je vaak al vanaf dat moment welk salaris je mag verwachten. Je salaris staat vast en stijgt niet zomaar mee met jouw prestaties. Dat is als freelancer wel anders. Je bepaalt zelf de tarieven die je hanteert en kunt meer verdienen door beter of sneller werk te leveren. De verhouding tussen arbeid en inkomsten is bij freelancers (vaak) gunstiger dan bij werknemers in loondienst. Dit geldt geregeld ook voor de situatie waarin je solliciteert op een IT freelance opdracht en na aangenomen te zijn blijft werken voor dezelfde opdrachtgever.

Hoe word je een freelancer bij Hello Professionals?

Het worden van een freelancer is een proces waarvan niet iedereen weet hoe die er uitziet. Bij werk voor een werkgever, zijn we gewend om IT vacatures of ICT vacatures op te zoeken en vervolgens te solliciteren. Worden we aangenomen, dan gaan we aan de slag. De loopbaan van iemand die freelance werkt, ziet er vaak anders uit. Het is minder gebruikelijk om te solliciteren op freelance vacatures. Heb je nog nooit freelance werkzaamheden verricht, dan word je bij het solliciteren op een freelance vacature waarschijnlijk niet direct aangenomen. Dus: het begin moet je zelf maken. Je moet je eigen klanten aantrekken en zo jouw (kleine) business draaiende houden. Dat is even wennen, nu je niet direct zeker bent van inkomsten en misschien nog niet weet hoe het runnen van een kleine business werkt.

De eerste stap bij het worden van een freelancer is het leggen van een fundament. Bedenk wat je precies wil gaan doen, doe hier research naar en bedenk een plan. Probeer niet direct te veel risico’s te nemen en accepteer dat het tijd kost om een goed lopende (online) business op te bouwen. Probeer te leren van fouten die je maakt en focus je op het opbouwen van een netwerk aan betrouwbare klanten.

Beginnen de zaken te lopen en heb je een min of meer stabiel inkomen, dan kun je de vervolgstappen onderzoeken. Misschien wil je wel een vacature uitzetten om je eerste werknemer te werven en zo langzaam maar zeker een bedrijf op te bouwen. Je kan er ook voor kiezen om dat juist niet te doen en te genieten van de vrijheid van het zijn van een freelancer. De keuze is aan jou!

 

 

 

 

https://hello-professionals.nl/