V.I.P. Baits
Image default
Winkelen

Duurzaamheid in de modewereld

Kleding shoppen is een hobby waar veel mensen vrolijk van worden. De afgelopen jaren wordt duurzame mode steeds belangrijker. Gelukkig zijn er ook allerlei manieren om bij te dragen aan het duurzaam verzamelen van kledingstukken. Hoe dat precies kan, dat zetten we hier even op een rijtje, zodat de drempel om daar naar over te schakelen, weer een stapje kleiner is. Van speciale vintage kledingwinkels tot kringloopwinkel, facebook posts tot rommelmarkt, er is op allerlei verschillende manieren wel iets te vinden dat bij je past.

Waarom duurzaamheid zo belangrijk is

Wist je dat de kledingwereld een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is? Dit heeft voornamelijk te maken met de verdubbeling van de productie van kleding in de afgelopen twintig jaar. Dit betekend dat er per jaar meer dan 100 miljard extra kledingstukken gemaakt worden, en de productie hiervan stoot veel schadelijke stoffen uit. Maar dat is niet het enige, het proces begint namelijk al bij het groeien van de materialen die we gebruiken. Er is hier erg veel water, mest en gifstoffen tegen onkruid bij nodig. Vervolgens zorgt de verwerking en het vervoer hiervan nog voor verdere vervuiling door uitlaatgassen en verfstoffen.

Wij zijn zelf verantwoordelijk

Dat de productie van kleding niet erg verantwoordelijk is, is tot daar aan toe. Als we lang zouden doen met wat we kopen, is dit een stuk minder erg. Echter is de kwaliteit van veel van deze kledingstukken vaak een stuk minder goed dan gehoopt. Bij het wassen hiervan komen kleine stukjes plastic vrij, microplastics, die in het water blijven zitten. Wanneer dit water dan weer in het riool terecht komt, zorgt het voor vervuiling. Ook zijn er veel mensen die erg veel waarde hechten aan trends. Het resultaat hiervan is dat kleding weggegooid wordt wanneer deze net niet meer hieraan voldoet. Zonde, wat het had makkelijk nog een ronde mee gekund!

Wat is duurzaam in de kledingwereld?

Maar als het maken van kleding zo niet-duurzaam is, wanneer is iets dat dan wel en hoe herken je dat? Dit heeft voornamelijk te maken met de materialen van onze kleding. Meer dan de helft van de kledingstukken zijn gemaakt van synthetische stoffen zoals acryl of polyester. Het geheim achter deze synthetische stoffen? Ze zijn gemaakt van ruwe olie! Materialen zoals linnen, bamboe of organisch katoen zijn in tegenstelling daarop juist een stuk duurzamer. Nog steeds worden bij het groeien hiervan pesticiden en mest gebruikt, maar het aantal hiervan is een stuk lager dan bij dat van synthetische stoffen.

Voordelen van duurzame kleding

Wist je dat het dragen van duurzame kleding niet alleen maar voordelen heeft voor het milieu, maar ook voor jou in het gebruik? Kleding van duurzame materialen kreukt bijvoorbeeld veel minder erg en droogt een stuk sneller dan synthetische. Daarnaast ademt het veel beter dan synthetische stoffen, dit betekent dat het zeker in de zomer wat minder kritisch is met zweten. Ook voor je portemonnee kan het dragen van duurzame kledingstukken een hoop schelen. De kledingstukken gaan langer mee, dus je hoeft ze minder vaak te vervangen. Maar ook hoeven deze veel minder warm gewassen te worden.

Kringloop of vintage winkel

Bij gewone winkels wordt kleding vaak weggegooid of verbrand wanneer de collectie uit de winkel verdwijnt. Zonde, want deze kleding is nog gewoon goed te gebruiken. Gelukkig zijn er ook winkels waar jij je kleding kan brengen wanneer je erop uitgekeken bent. Deze kledingwinkels zoals de kringloop, zoeken de kledingstukken uit en zorgen ervoor dat het een nieuw huis kan krijgen voor een klein prijsje. Waar vintage winkels vaak wat hogere prijzen vragen en ook echt alleen gaan voor de wat meer vintage artikelen, kan je bij de kringloopwinkel al snel voor een paar euro een hele outfit scoren. Wist je dat er ook digitale varianten hiervan bestaan? Zo kan je bijvoorbeeld een app gebruiken om je eigen kleding te kopen en verkopen.

Alternatieven

Ben je niet van plan om direct over te schakelen op tweedehandse of duurzame kleding, dat is natuurlijk ook prima. Er zijn ook nog andere alternatieven om toch een beetj eaan het milieu te denken. Zorg er ten eerste voor dat je enkel nieuwe kleding koopt, wanneer je die echt nodig hebt. Kijk eens online naar de term capsule wardrobe voor wat tips om met weinig kleding, veel outfits te creëren. Ook het ruilen of doorgeven van kleding met vrienden of familie kan een mooi alternatief zijn om weer eens wat anders aan te trekken, zonder dat je hiervoor je portemonnee hoeft te trekken.

https://www.bestofamsterdam.com/nl/category/shoppen/