0.3 C
Nederland
november 30, 2023
V.I.P. Baits
Image default
Wonen

Waarom zou je voor aluminium kozijnen moeten kiezen?

Er zijn meer dan genoeg keuzes in materialen om te gebruiken voor kozijnen en deuren. Maar waarom blinkt aluminium uit? Allereerst is aluminium een metaal met uitstekende mechanische eigenschappen, dat een revolutie teweeg heeft gebracht in vele technologische sectoren. Hoewel het veel lichter is dan andere metalen, heeft het een zeer hoge mechanische sterkte en daarom wordt het zo veel gebruikt in de luchtvaart, een zeer veeleisend gebied. Ook is het zeer goed bestand tegen vele vormen van corrosie en zijn de onderhoudskosten vrijwel nihil.

Bovendien is aluminium het op twee na meest voorkomende element in de aardkorst. Het is een groen materiaal dat eeuwig kan worden gerecycleerd, met behoud van al zijn eigenschappen zonder enige kwaliteitsvermindering. De energie die nodig is om het te recyclen bedraagt slechts 5% van de energie die nodig is voor de oorspronkelijke productie, waardoor het een van de groenste materialen in de bouwindustrie is. De voordelen van aluminium ramen en deuren zijn met name de volgende:

Mechanische eigenschappen

Aluminium kozijnen zijn de oplossing wanneer je zeer robuuste deuren en kozijnen en daardoor meer veiligheid en duurzaamheid op lange termijn nastreeft. Bij grote temperatuurschommelingen trekken zij op lange termijn niet krom, wat zeer belangrijk is in streken met veel zon en hoge temperaturen in de zomer. Daarom bieden ze zeer nauwkeurige afmetingen die onveranderd blijven en niet onderhevig zijn aan uitzetting en inkrimping. Zo wordt een maximale lucht- en waterdichtheid bereikt en een perfecte aansluiting tussen het kozijn en de vleugel van het raam. De robuustheid van aluminium kozijnen maakt het bovendien mogelijk grote overspanningen te creëren voor een maximum aan natuurlijke lichtinval, zonder gevaar voor doorbuiging of verdraaiing van de kozijnen, zoals vaak het geval is bij andere, zwakkere materialen. Zelfs in zeer dunne profielen kan een dubbele aluminium vleugeldeur meer dan 1000 kilo dragen! Tenslotte helpen aluminium ramen en deuren in geval van brand niet bij de verspreiding ervan en beperken ze deze in feite. Aluminium, in tegenstelling tot andere materialen, absorbeert en verwijdert een groot deel van de warmte die door een brand wordt geproduceerd. Wanneer aluminium smelt, bij 660 graden Celsius, vertraagt het de snelheid van het vuur, zonder brandbare of giftige gassen te produceren.

Veiligheid

Aluminium deur- en raamkozijnen bieden een zeer hoge mate van veiligheid dankzij hun duurzame en solide constructie, waardoor mogelijke indringers worden afgeschrikt. Omdat ze zeer robuust zijn, werken ze effectief met een groot aantal mechanismen en accessoires, waardoor de veiligheid nog verder wordt verhoogd.

Zeer flexibel en divers

De ruimte waarin we wonen is een deel van onszelf, aangezien we gemiddeld meer dan 50% van onze tijd in onze woning doorbrengen. Als je er goed over nadenkt, zijn de kozijnen van een huis een fundamenteel onderdeel van de algehele functionaliteit en esthetische waarde ervan, en geven ze vorm aan het uiterlijk van binnen en buiten. Aluminium deur- en raamkozijnen bieden ontelbare ontwerpkeuzes, zowel wat betreft typologieën en afmetingen (bijv. minimaal ontwerp met zeer dunne profielen, hoektypologieën, meervoudige deurconstructies), als oppervlaktebehandeling, met een enorm kleuren- en textuurpalet dat beschikbaar is om aan elke behoefte en wens te voldoen. Geen enkel ander materiaal kan zoveel ontwerpflexibiliteit bieden zonder beperkingen.

Thermische isolatie

Er wordt vaak gezegd dat aluminium kozijnen tekortschieten op het gebied van warmte- of geluidsisolatie, maar dat is een totale mythe! Dankzij de technologische vooruitgang en voortdurend onderzoek zijn er aluminium kozijnen ontwikkeld met een zeer hoge isolatiewaarde. Aluminium kozijnen die zijn verrijkt met speciale isolerende polyamiden kunnen hoge niveaus van thermische isolatie bieden die geschikt zijn voor passieve gebouwen met een nul- of bijna nul-energieverbruik. In combinatie met ramen met een hoge thermische isolatie zal een thermisch geïsoleerd aluminium raam een huis beschermen tegen ongewenste temperaturen van buitenaf, zowel in de winter als in de zomer. Bovendien worden, dankzij het gebruik van geavanceerde dichtingen, zelfs koude noordenwinden doeltreffend bestreden, zonder dat de ramen het gevaar lopen de winter binnen te laten.