V.I.P. Baits
Image default
Tech

Heb ik een soldeerstation nodig?

Wil je nu van je hobby het echte werk maken, terwijl je nog een soldeerbout heb. Of is jouw soldeerstation aan vervanging toe? Dan ben je op het juiste adres om een soldeerstation te kopen.

Hoe werkt nou precies solderen?

Even een klein geschiedenis lesje, het woord solderen komt uit het Latijn “solidare” wat vastmaken betekent. En laat dat nou precies zijn wat je doet met solderen. Het is een techniek waar je 2 of meer losse metalen onderdelen met elkaar verbind (vastmaakt).

Dit komt om de soldeer (metaal met een laag smeltpunt) te laten smelten en dat tussen de 2 of meerdere losse metalen onderdelen te laten vloeien.

Wat zijn soldeerstations?

Een soldeerstation in een multifunctionele soldeerapparaat. Het bestaat uit verschillende onderdelen en ze bereiken een werktempratuur tussen de 50 en 480 graden celsuis. Dit komt overeen met een vermogen van 80 en 200 watt.

Belangrijkste componenten bij een soldeerstation

Wat is een soldeerstation zonder een soldeerbout. Daarnaast is het erg handig om een desolderend pincet of een SMD hot pincet te hebben. Een SMD hot pincet, deze warmen op en naast dat ze de soldeerlegering kunnen smelten, kunnen ze ook onderdelen plakken. Ook een desolderend pistool kan ook eigenlijk niet ontbreken bij een soldeerstation. Deze worden ook wel desoldeerbout genoemd, ze worden meestal gemaakt in de vorm van een pistool. De soldeerpistool kan de lucht en soldeerlegering opnemen. Als laatste kan een heteluchtkanon niet ontbreken bij sommigen.

Infraroodverwarming

De infraroodverwarming is net een ander verhaal bij een soldeerstation. Dit is namelijk een aparte type soldeerstation. Hierbij kan je veel nauwkeurige solderen en het lijkt meer op de elektronica-industrie. Dit komt omdat je het temperatuurprofiel kan aanpassen op basis van wat er gesoldeerd moet worden. Daarnaast beperkt dit het risico op beschadiging of vervorming van de componenten.

Verschillende soldeerstations

Je hebt een paar verschillende soldeerstations, namelijk: Tin/lood soldeerstations, Loodvrije soldeerstations, digitale en analoge soldeerstations. Loodvrije soldeerstations houdt in dat ze een vermogen hebben tot 160 W en ze hebben hogere temperaturen nodig om te smelten. Een digitaal soldeerstation wordt bestuurd door een microprocessor, met behulp van een PID-regelaar. Een analoge soldeerstations hebben een stabiele temperatuur.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van de soldeerstations? Op https://www.tme.eu/nl/ heb je de mogelijkheid om zelf je soldeerstation, naar wens te bestellen.