V.I.P. Baits
Image default
Zakelijk

Wel of geen aanhanger rijbewijs halen?

Waarschijnlijk wist je al dat er verschillende soorten rijbewijzen bestonden. Je hebt natuurlijk het gewone B-rijbewijs, maar in sommige gevallen is dit niet genoeg. Hieronder kun je lezen in welke gevallen je een aanhanger rijbewijs B+ of een BE rijbewijs nodig hebt.

Aanhanger rijbewijs  B+ halen

De rijbewijzen B+ en BE zijn zoals je misschien al weet een soort aanvullingen op je gewone rijbewijs. Als je deze hebt , mag je bijvoorbeeld een grotere of zwaardere aanhanger meenemen dan normaal. B+ wordt soms ook gezien als een tussenstap naar het BE-rijbewijs. Met een B+ rijbewijs mag je een auto met aanhangwagen besturen met een maximum totaalgewicht van 4250 kilogram. Je doorloopt in principe hetzelfde programma als bij het normale rijbewijs, al moet je een extra examentest doen om te laten zien dat je met een aanhanger kunt rijden. Het is de bedoeling dat je daar ook één of meerdere lessen voor volgt. In principe mag je vaak met een caravan of camper wel de weg op omdat deze onder het maximumgewicht blijft. Je moet echter wel rekening houden met de spullen die je mee wilt nemen op vakantie, zoals fietsen. Vaak zit je dan nét boven het maximum gewicht en moet je een extra certificaat of rijbewijs halen.

BE-rijbewijs

Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum massa opgeteld meer is dan 3500 kilo als de aanhanger zelf zwaarder is dan 750 kilogram. Je hebt dus een be rijbewijs nodig. Voor het BE rijbewijs hoef je geen apart theoriecertificaat te behalen, wel moet je praktijkexamen doen. 

C-rijbewijs

Net iets anders is het C-rijbewijs. Dit heb je nodig om een camper te rijden of een lichte vrachtwagen. In dat laatste geval zal het je werkgever zijn die je het aanhanger rijbewijs halen afraadt en je de mogelijkheid geeft om het C-rijbewijs te halen. Voor dit rijbewijs moet je een apart theorie-examens halen. Deze gaan dieper in op voertuigtechniek en milieuregels. Uiteraard moet je voor dit rijbewijs ook een praktijkexamen afleggen en praktijklessen volgen. Natuurlijk heb je de basiskennis van het B-rijbewijs nog, dus met ongeveer 10 rijlessen beheers je ook de kneepjes voor een C1-rijbewijs.

https://review-pagina.nl/