V.I.P. Baits
Image default
Zakelijk

Wat doet een werkvoorbereider in de bouw?

Als werkvoorbereider breng je in kaart wat er moet gebeuren en zorg je voor alle benodigde  middelen om van start te gaan. De uitdaging van een werkvoorbereider is om zowel mensen  als materialen op het juiste moment op de juiste plek te krijgen. 

 

Wat is een werkvoorbereider? 

Werkvoorbereiders in de bouw maken planningen van al het werk dat nodig is voor grote  bouwprojecten en directe activiteiten. Als werkvoorbereider houd je toezicht op de logistiek,  zet je medewerkers in, beheer je budgetten en zorg je ervoor dat het werk op schema ligt.  Dit doe je door rapporten op te stellen en gebruik te maken van projectmanagement tools. Je  werkt nauw samen met ingenieurs, architecten, toezichthouders en landmeters om  projecten te coördineren en tegenstrijdige belangen te beheren.  

 

Wat zijn de taken van een werkvoorbereider in de bouw? 

Als werkvoorbereider ben je verantwoordelijk voor het praktische beheer en de planning  van elke fase van een bouwproject. De functie van werkvoorbereider omvat de volgende  taken: 

 • Een werkplanning maken, onderhouden en beoordelen 

 • Zorgen dat projecten op tijd en binnen budget worden afgerond 

 • Contacten onderhouden met toezichthouders, ingenieurs en architecten

 • Opstellen van voortgangsrapportages en prognoses voor teamleden, klanten en  stakeholders 

 • Project Management Tools gebruiken om projectplanningen te maken 

 • Werken met landmeters om de benodigde middelen voor een project te berekenen

 • Noodprogramma’s opstellen voor het geval projectplanningen veranderen

 • Ontmoetingen met aannemers en leveranciers 

 • Offertes schrijven voor aanbesteding 

 • Begeleiden van meerdere projecten met ondersteuning van junior  werkvoorbereiders 

 • Werken tussen kantoren en bouwplaatsen. 

 

Welke opleiding heb je nodig voor werkvoorbereider in de bouw? 

Om een werkvoorbereider in de bouw te worden heb je minimaal een technisch mbo diploma nodig. Dit zijn opleidingen in de richting van werktuigbouwkunde, civiele techniek of  elektrotechniek. Vaak is een hbo-diploma nodig om te werken op grotere en complexere  projecten. Er zijn een aantal vaardigheden die aan bod komen als je een baan als  werkvoorbereider overweegt: goed kunnen samenwerken met anderen, analytisch  denkvermogen, uitstekende verbale communicatieve vaardigheden en de ambitie en  verlangen om te slagen. 

 

Wat verdiend een werkvoorbereider in de bouw?

Het salaris van een werkvoorbereider bouw is afhankelijk van je opleiding en werkervaring.  Daarnaast speelt de branche waarin je werkzaam bent ook een rol. Het gemiddelde salaris in  Nederland ligt rond de € 3.100 bruto per maand. Het salaris voor iemand met veel  werkervaring kan oplopen tot ongeveer € 4.500 bruto per maand.