V.I.P. Baits
Image default
Zakelijk

Magazijnmedewerkers zij aan zij met een AMR in het warehouse?

Toenemend volume, en afnemende beschikbaarheid van arbeidskrachten, maken dat veel partijen actief in de logistieke sector experimenteren met verschillende vormen van automatisering. De efficiency moet omhoog om concurrerend te blijven. Een van de richtingen die dit jaar sterk waarneembaar is, is een sterk stijgende populariteit van zogenaamde AMR’s die zij aan zij met magazijnmedewerkers tussen de palletstellingen of legbordstellingen werken.

Autonomous Mobile Robot (AMR)

Een AMR is een rijdende robot die zelfstandig zijn weg in het magazijn bepaalt. In tegenstelling tot de welbekende AGV’s (automated guided vehicles) die zelfstandig rijden over vooraf vastgestelde paden in het magazijn, bepaalt een AMR zijn route volledig zelfstandig. Om dit veilig te kunnen doen is de AMR uitgevoerd met intelligente navigatietools en voldoende sensoren om op tijd te stoppen voor ander verkeer.

Voordelen ten opzichte van AGV’s

De alom bekende AGV’s hebben het nadeel dat ze vaste routes volgen. Die routes moeten door de gebruiker vooraf gedefinieerd worden en worden aangebracht in het magazijn door middel van magneten, inductielijnen, of reflectoren. Een AGV is dus beperkt in zijn flexibiliteit en er zit een grens aan de aantallen die ingezet kunnen worden.

Een AMR is in staat een magazijn te ‘mappen’. De AMR heeft een digitale kaart beschikbaar met alle vaste elementen in de vorm van palletstellingen, legbordstellingen, aanrijdbeveiligingen etc. Binnen de gangpaden kan de AMR zich vrij bewegen en iedere keer opnieuw de snelste route naar zijn volgende locatie bepalen. Bij obstakels in de vorm van een stilstaande reachtruck, of pallet op een onverwachte locatie zal de AMR hier omheen kunnen rijden en de route weer oppikken, terwijl een AGV zal blijven staan wachten tot het obstakel verdwenen is.

Toepassingen voor AMR’s

De ontwikkeling van nieuwe AMR oplossingen gaat snel. Een AMR is in principe bedoeld om repeterende taken over te nemen van de medewerker in het magazijn. De verwachting is dat binnen afzienbare tijd de  meest lastige magazijntaak, het orderpicken, grotendeels door een AMR gedaan zou kunnen worden. Combineer een robotarm met een AMR die wordt aangestuurd door het WarehouseManagementSysteem en er gaat een wereld aan mogelijkheden open. Daarnaast zijn AMR’s ideaal voor het verplaatsen van bijvoorbeeld pallets binnen je warehouse.

Investeerders zien AMR’s als een lucratieve kans

Het zal niet verbazen dat er een keur aan nieuwe mogelijkheden snel vorm krijgen. Ondernemingen als Locus Robotics, Gideon Brothers en Waypoint Robotics hebben momenteel de investeerders in te rij staan om dit soort nieuwe oplossingen te financieren. DB Schenker maakt gisteren als grote logistieke partij bekend een belang in Gideon genomen te hebben om strategische voordelen te behalen. Aangezien de AMR meestal ook nog eens goedkoper is dan de traditionele AGV, zal het niet lang duren voor het heel normaal is dat mens en robot samen in het magazijn aan het werk zijn.

 

https://magazijn.nl/palletstellingen