V.I.P. Baits
Image default
Wonen

Wil jij op jezelf gaan wonen?

Uit cijfers van het CBS blijkt dat jongen steeds later op zichzelf gaan wonen. Vrouwen gaan gemiddeld eerder het uit als mannen. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren nu het huis uit gaan ligt rond de 23,5 jaar. Veel later als de ideale leeftijd van 18 om op jezelf te gaan wonen.

Waarom op jezelf wonen?

Wil jij als jongere een woning huren? Op jezelf wonen is een hele ervaring. Je leert hoe het leven in zijn werk gaat en je leert jezelf kennen. Om op jezelf te gaan wonen, moet je over een grote mate zelfstandigheid beschikken. Als je op jezelf woont, ben je verantwoordelijk voor je eigen zaken. Het zijn geen hele grote verantwoordelijkheden, maar je kan er wel veel van leren. Ook is het goed om op jonge leeftijd te experimenteren. Als je eenmaal een huis hebt met hypotheek, zijn de verantwoordelijkheden veel groter. Als je dan een fout maakt zijn de gevolgen ook veel groter.

Het huurproces

Een woning huren is nog niet altijd even gemakkelijk. Er is veel vraag en weinig aanbod. De eerste stap is om een huurwoning te vinden. Als je op zoek bent naar een huurwoning kun je kijken op Funda of contact opnemen met een NVM-makelaar. Hierna volgen de bezichtiging, acceptatie en de sleuteloverdracht.

Vaste uitgaven

Al je op jezelf gaan wonen krijg je te maken met allerlei vaste uitgaven. Ook moet je verzekeringen en gemeentelijke heffingen gaan betalen. De meeste jongeren die uit huis gaan willen een woning huren. Je betaalt een keer per maand huur en af en toe servicekosten. Een woning huren kost veel geld. Als de huur te hoog is in verhouding tot je inkomen, kun je aanmerking komen voor huurtoeslag. Behalve een woning huren, moet je ook betalen voor gas, elektriciteit en water. Het kan zo zijn dat deze kosten al bij de huurprijs is inbegrepen. Informeer hier van tevoren naar!

Zet iedere maand een bepaald bedrag naar je spaarrekening voor grote uitgaven. Bijvoorbeeld voor nieuw interieur, nieuwe apparatuur of een vakantie. Ook is het belangrijk om geld opzij te zetten voor onverwachte uitgaven. Denk aan reparaties of ziektekosten die je verzekering niet vergoed.