14.9 C
Nederland
april 13, 2024
V.I.P. Baits
Image default
Wonen

Welke regels gelden er bij werken onder de 18 jaar?

In Nederland zijn kinderen verplicht om naar school te gaan. Ze krijgen de kans op een goede opleiding te volgen. In de wet staat dat je onder de 18 jaar geen werk mag verrichte wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid en de veiligheid. De meeste mensen hebben in Nederland een bijbaantje vanaf 15 jaar. Sommige werken al vanaf 14 jaar of jonger. Ze werken als oppas of brengen krantjes rond.

Leerplicht in Nederland

Alle kinderen tussen de 5 en de 16 jaar zijn in Nederland leerplichtig. De meeste kinderen gaan vanaf 4 jaar naar de basisschool, maar zijn nog niet leerplichtig. Soms kan een kind vrijstelling krijgen van de leerplicht. Dit is alleen in uitzonderlijke gevallen.

In Nederland geldt ook een kwalificatieplicht. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar moeten naar school, zolang ze geen startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een diploma van havo, vwo of mbo. Een jongere die geen startkwalificatie heeft, mag niet voltijd werken. Ook als je jonger bent dan 13 jaar mag je niet werken.

Werken als 13 of 14 jarige

Kinderen van 13 en 14 jaar mogen volgens de overheid niet werken. Ze mogen wel klusjes doen, zolang deze geen gevolgen hebben voor hun gezondheid, veiligheid en ontwikkeling. Op vrije dagen mogen ze vakkenvullen in een supermarkt of krantjes rondbrengen. Ook zijn veel 14-jarigen oppas. Het is verstandig om als 14-jarige alleen oppas te zijn van kleuters en andere jonge kinderen. Baby’s zijn vaak lastiger en is meer verantwoordelijkheid.

Werken als je 15 jaar bent

Kinderen van 15 jaar mogen werk doen wat bij hun leeftijd past. De meeste beginnen op deze leeftijd ook aan hun eerste (echte) bijbaantje. Als 15-jarige mag je alle werkzaamheden doen, die een 14-jarige ook mag. Je kan kiezen om op verschillende plekken te werken, zoals de supermarkt of in de horeca. Ook mag je doordeweeks werken.

Werken als je 16 of 17 jaar bent

Als jongere van 16 of 17 jaar mag je bijna alle werkzaamheden uitvoeren. School telt ook als arbeidstijd. Als je jonger bent dan 18 mag je geen werk doen wat gevaar op kan leveren voor je gezondheid, zoals het werken met giftige stoffen.