V.I.P. Baits
Image default
Wonen

Blaffende honden die zorgen voor geluidshinder?

De Nederlandse bevolking houdt van dieren. Dit is duidelijk terug te zien in de hoeveelheid huisdieren die we hebben. Met 27 miljoen huisdieren op 17 miljoen mensen heeft iedere Nederlander gemiddeld zo’n 1,5 huisdier. Nu zorgen huisdieren voor enorm veel gezelligheid en warmte in huis, maar ze kunnen daarnaast ook voor ontzettend veel overlast zorgen. Denk hierbij aan een blaffende hond of een zingende papegaai. De geluiden die de dieren produceren kunnen dusdanig hard zijn dat ze bij de buren door de muren komen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en dat dient zo snel mogelijk opgelost te worden. Heb jij ook last van geluidsoverlast hond? Lees dan snel verder. In deze blog vertellen we je namelijk hoe je dit kunt aanpakken!

Hoe pak je geluidsoverlast van huisdieren aan

De eerste stap in geluidsoverlast zit hem in een gesprek met de buren. Wanneer het om geluidsoverlast door dieren gaat is dit echter wat lastiger dan wanneer het om normaal geluidsoverlast gaat. Het geluidsoverlast van het huisdier is namelijk in de meeste gevallen ook een last voor de buren zelf. Ze zijn zelf goed op de hoogte van het overlast en willen zelf ook het liefst dat dit stopt. Wanneer er geen verbetering komt wordt het wel erg lastig in het geval van een huisdier. Het baasje is vaak erg gehecht aan het beestje en doet deze dus ook niet zomaar weg. Met name bij honden is dit erg lastig. Blijft de overlast aanhouden, dan is het wellicht tijd voor juridische stappen. Dit is echter wel een stap die je in de meeste gevallen moet proberen te vermijden. Het kan de band met je buren namelijk permanent schaden.

Wanneer is geluidshinder onrechtmatig?

Wanneer je te veel last hebt van de blaffende dieren van de buren kun je juridisch gezien onrechtmatige geluidshinder aankaarten. De hinder wordt in dit geval gemeten aan de hoeveelheid decibel die hoorbaar is in jouw woning. Hier zijn specifieke richtlijnen voor opgesteld door de overheid. Er is hier echter niet één specifieke grens voor. Overdag is er bijvoorbeeld meer decibel toegestaan dan ‘s nachts. Voordat je een aanklacht indient is het daarom belangrijk om het geluidsniveau te meten en daarbij het tijdstip te noteren.

 

Afbeelding: