V.I.P. Baits
Image default
Winkelen

Wat is een versterker

Wat is een versterker?

Voor goed geluid is een versterker essentieel, maar wat is een versterker? Een versterker is een analoog elektronisch apparaat dat het vermogen van een signaal verhoogt. Dit gebeurt door de versterker de spanning, de stroom of beide te verhogen. Welke wetten ken je die elektriciteit regelen? De Wet van Ohm zegt dat Spanning = Stroomsterkte * Weerstand (E=I*R). Hoe hoger de weerstand, bijvoorbeeld bij het omlaag draaien van een volumeknop, hoe minder Spanning (zelfde voor Stroomsterkte) er aan de uitgang is.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen versterkers met enkelkanaals en meerkanaals ingangen. Stel dat je thuis twee luidsprekers hebt. Je zou op elk kanaal een luidspreker kunnen aansluiten, zodat 2 luidsprekers in serie gebruikt worden . Maar als deze oplossing niet voldoende stereogeluid geeft, kun je beide kanalen op één luidspreker aansluiten, zodat deze luidsprekers parallel verbonden zijn .

In deze handleiding leggen we uit wat het verschil is tussen een eenkanaals en meerkanaals versterker.

Wat is een voorversterker?

Een voorversterker wordt het gedeelte van een geïntegreerde versterker dat het volume regelt. Welk niveau je moet instellen hangt af van hoeveel lawaai er om je heen is. Tijdens rustige momenten kun je het laag houden voor een geluid van hoge kwaliteit (en energie besparen). Als er luide muziek opkomt of als mensen luid praten in de kamer, kun je het beter harder zetten . Zo krijg je steeds een optimale geluidskwaliteit.

Een voorversterker zet verschillende inkomende signalen om in een hanteerbaar lijnniveau . Welk signaalniveau nodig is hangt af van welke luidspreker (of luidsprekers) men wil aansluiten. Ook het aantal luidsprekers dat men wil gebruiken bepaalt dit: luidsprekers werken het best als er niet te weinig of te veel vermogen doorheen gaat.

Bovendien, als je andere bronnen, zoals een CD-speler of een MP3-speler, op de voorversterker wilt aansluiten. Het volume van deze bronnen kan ook geregeld worden, zodat ze allemaal op hun optimale geluidsniveau staan. Welke bronnen je op je voorversterker kunt aansluiten hangt af van het type voorversterker dat je hebt .

Wat is een eindversterker?

Een eindversterker kun je beschreven als het laatste deel van een stereo signaalketen: voorversterker, eindversterker en luidsprekers. Wat hij doet is de uitgang van je voorversterker versterken, zodat hij je luidsprekers kan aansturen. De eenvoudigste manier om dit te doen is door de twee met elkaar te verbinden met luidsprekerkabels. Zorg ervoor dat je kabels van hoge kwaliteit gebruikt voor de beste geluidskwaliteit.

Wat doet een versterker nog meer?

Sommige mensen gebruiken hun versterkers ook om andere bronnen aan te sturen, zoals CD spelers of MP3 spelers, die ze met hun voorversterker willen bedienen. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat deze bronnen compatibel zijn met je voorversterker.

Welke versterker heb ik nodig?

De juiste versterker kiezen is geen gemakkelijke taak, maar maak je geen zorgen! Het team van Audiogigant helpt je graag.

Veel mensen beginnen met een stereo-eindversterker en voegen er aparte voorversterkers aan toe als ze meer componenten willen toevoegen, zoals een CD-speler of een MP3 speler. Wat je nodig hebt hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de configuratie van je home entertainment systeem.

Je kunt elk type versterker uit het LOUD assortiment kiezen: tweekanaals (stereo), meerkanaals (5.1, 7.1) of mono blok. Wat is het? Wat betekent dat in de praktijk? Wat bedoelen we als we het over watts per kanaal hebben? Je vindt op Audiogigant.nl alle antwoorden!

https://audiogigant.nl/geluid/wat-is-een-versterker/