12.8 C
Nederland
september 26, 2023
V.I.P. Baits
Image default
Winkelen

Lumen naar Watt omzetten voor LED

Lumen naar Watt omzetten voor LED

Als u op zoek bent naar ledstrips met afstandsbediening, ziet u op de verpakking misschien iets dat “lumen” heet. Maar wat is een lumen, en hoe kun je het gebruiken om erachter te komen hoe helder een lamp zal zijn? Lees verder voor alles wat u moet weten over lumen naar watt conversie voor een LED lamp.

Wat is Lumen? 

Eenvoudig gezegd is een lumen (lm) een meeteenheid die aangeeft hoeveel licht een lichtbron uitzendt. Hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder het licht. Om u een idee te geven: een standaard gloeilamp van 40 watt (W) geeft ongeveer 450 lumen af, terwijl een gloeilamp van 60 watt ongeveer 800 lumen afgeeft

Watts zijn eigenlijk een maatstaf voor de hoeveelheid energie die een lamp verbruikt, niet voor de lichtsterkte. Met andere woorden, watt geeft aan hoeveel stroom een lamp gebruikt om licht te produceren, niet hoeveel licht hij produceert. Dit kan verwarrend zijn, want in het verleden gebruikten fabrikanten watt om de helderheid aan te geven.

Is Lumen belangrijker dan Watt? 

Als u naar lampen kijkt, ziet u misschien dat sommige een hoger wattage hebben dan andere. Het wattage geeft aan hoeveel energie de lamp verbruikt, niet hoe fel hij is. Een hoger wattage betekent dus niet noodzakelijkerwijs een helderder licht.

Wattage wordt zelfs geleidelijk afgeschaft als een manier om helderheid te meten. De reden hiervoor is dat nieuwere, meer energie-efficiënte lampen (zoals LED-lampen) minder energie verbruiken om dezelfde hoeveelheid licht te produceren als oudere, minder efficiënte lampen. Dit betekent dat een LED-lamp met een lager wattage feitelijk helderder kan zijn dan een gloeilamp met een hoger wattage.

Hoeveel lumen heb ik nodig? 

Hoeveel lumen u nodig hebt, hangt af van waarvoor u de lamp gebruikt. Als u bijvoorbeeld een nachtlampje zoekt, hebt u niet zoveel lumen nodig als voor een leeslamp. Een algemene vuistregel is dat u ongeveer 100 lumen per vierkante meter nodig hebt.

U kunt deze eenvoudige formule gebruiken om watt om te rekenen naar lumen:

 

watt x lumen/watt = lumen

 

Als u bijvoorbeeld een neon LED strip van 100 watt hebt die u wilt omrekenen naar lumen, vermenigvuldigt u gewoon 100 watt met het aantal lumen per watt.

 

100 watt x 14 lumen/watt = 1.400 lumen

 

Een lamp van 100 watt is dus eigenlijk 1.400 lumen.

 

Zoals u ziet, is het omrekenen van watt naar lumen een vrij eenvoudig proces. Vergeet niet dat lumen een maatstaf is voor helderheid, niet voor energieverbruik. Dus als u op zoek bent naar een LED strip, let dan op de lumenwaarde, niet op het wattage. En als u niet zeker weet hoeveel lumen u nodig hebt, bedenk dan dat 100 lumen per vierkante meter een goede vuistregel is.

 

https://123ledstrips.nl/algemeen/lumen-naar-watt-omrekenen-voor-een-led-lamp/