V.I.P. Baits
Image default
Winkelen

Kan een fietskrat op elke fiets?

In het algemeen kan een fietskrat op veel fietsen worden gemonteerd, maar er zijn een paar overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden om ervoor te zorgen dat het goed past en veilig is:

 1. Grootte en vorm van het krat: Zorg ervoor dat het fietskrat compatibel is met de afmetingen van je fietsframe en dat het goed past op de bagagedrager of vooraan op de stuurpen (als het een voorkrat is). Controleer of het krat stevig kan worden vastgezet zonder het sturen, de remmen of andere belangrijke onderdelen van de fiets te hinderen.

 2. Bagagedrager: Als je een achterkrat wilt bevestigen, moet je een bagagedrager hebben die geschikt is voor het bevestigen van het krat. Niet alle fietsen hebben standaard een bagagedrager, vooral sportieve modellen kunnen deze missen. In dat geval kun je overwegen om een universele bagagedrager aan te schaffen of een speciaal krat te zoeken dat aan het zadel of de zadelpen kan worden bevestigd.

 3. Type fiets: Stadsfietsen, transportfietsen en elektrische fietsen zijn meestal beter geschikt voor het bevestigen van een fietskrat, omdat ze vaak al voorzien zijn van een bagagedrager en ontworpen zijn voor het vervoeren van goederen.

 4. Gewichtsbeperking: Controleer de gewichtsbeperking van de bagagedrager en het krat om er zeker van te zijn dat het totale gewicht van de lading het toegestane maximum niet overschrijdt.

 5. Bevestigingssysteem: Zorg ervoor dat het bevestigingssysteem van het krat goed past bij je fiets en veilig kan worden vastgemaakt. Sommige kratten worden geleverd met verstelbare bevestigingsbanden of klemmen, terwijl andere een specifiek bevestigingssysteem kunnen vereisen.

Het is het beste om het specifieke model en de compatibiliteit van het fietskrat te controleren voordat je het aanschaft. Bij twijfel kun je altijd een fietsenwinkel raadplegen om te zien welke opties het beste bij jouw fiets passen.

Fietskrat van hout of kunststof?

De keuze tussen een fietskrat van hout of kunststof hangt af van verschillende factoren, waaronder persoonlijke voorkeur, stijl, functionaliteit en budget. Beide materialen hebben hun eigen voordelen en nadelen.

Houten fietskrat:

 • Esthetisch: Houten kratten hebben vaak een klassieke, rustieke uitstraling en kunnen een mooie toevoeging zijn aan een stadsfiets of vintage fiets.
 • Milieuvriendelijk: Hout is een natuurlijk materiaal en kan als milieuvriendelijker worden beschouwd dan kunststof, vooral als het afkomstig is van duurzame bronnen.
 • Stevigheid: Houten kratten kunnen stevig en duurzaam zijn, vooral als ze goed zijn geconstrueerd en van hoogwaardig hout zijn gemaakt.
 • Aanpasbaarheid: Hout kan gemakkelijk worden aangepast of geschilderd om aan jouw persoonlijke smaak te voldoen.

Nadelen van houten fietskratten:

 • Gewicht: Houten kratten kunnen zwaarder zijn dan kunststof kratten, wat de fiets mogelijk wat moeilijker te besturen maakt, vooral als er veel spullen in het krat worden vervoerd.
 • Onderhoud: Houten kratten hebben vaak enig onderhoud nodig, zoals periodieke schilderbeurten of behandelingen met houtolie om ze in goede staat te houden en te beschermen tegen weersinvloeden.

Kunststof fietskrat:

 • Lichtgewicht: Kunststof kratten zijn over het algemeen lichter dan houten kratten, wat kan bijdragen aan een gemakkelijkere rit.
 • Waterbestendig: Kunststof is van nature waterbestendig, waardoor je spullen droog blijven, zelfs als het regent.
 • Eenvoudig schoon te maken: Kunststof kratten zijn meestal gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden dan houten kratten, omdat ze niet gevoelig zijn voor vocht en vuil.

Nadelen van kunststof fietskratten:

 • Uitstraling: Kunststof kratten kunnen een minder natuurlijke uitstraling hebben in vergelijking met houten kratten, wat mogelijk niet past bij bepaalde fietsstijlen.
 • Milieukwesties: Sommige kunststoffen kunnen minder milieuvriendelijk zijn, vooral als ze van niet-recyclebaar materiaal zijn gemaakt.

Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur en welke aspecten voor jou het belangrijkst zijn. Als je een klassieke uitstraling wilt en bereid bent om wat meer onderhoud te doen, kan een houten fietskrat een goede keuze zijn. Als je daarentegen de voorkeur geeft aan een lichtgewicht, gemakkelijk te reinigen en waterbestendige optie, dan is een kunststof fietskrat wellicht meer geschikt.

Ben je op zoek naar een nieuwe fietskrat? Kijk dan eens op de website van Bikebudget.nl.