V.I.P. Baits
Image default
Tech

Virtual Reality vs. Augmented Reality: Wat is het verschil?

Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) klinken allebei als ingewikkelde technologieën. Maar wat is het verschil tussen virtual reality en augmented reality? We geven je in dit artikel meer informatie over beide technologieën en hoe zij voor verschillende toepassingen kunnen worden ingezet.

 

Virtual Reality

VR is een volledig meeslepende ervaring waarin je je met behulp van een VR headset omringt met een denkbeeldige wereld. De headset draag je over je ogen en oren. VR-headsets maken gebruik van computergegenereerde beelden (CGI) om verschillende situaties te simuleren, zoals het spelen van games, vliegen of interactie met virtuele objecten. Je kunt zelfs deel uitmaken van een filmscène. VR kan ook worden gebruikt in combinatie met andere technologieën, zoals AR of computervisie, om hybride toepassingen te creëren. Hybride toepassingen maken gebruik van een combinatie van technologieën om een hoger niveau van functionaliteit te bieden dan VR of AR alleen. Je kunt een VR film laten maken voor marketingdoeleinden of trainingsdoeleinden voor personeel. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos!

 

Augmented Reality

AR is een ervaring waarbij computergegenereerde beelden over de echte wereld heen worden gelegd. Je ziet de echte wereld, maar er wordt computer-gegenereerde beelden toegevoegd om de echte wereld aan te kunnen passen. Dit wordt gedaan door software te gebruiken om computerbeelden te combineren met de camerabeelden van de camera van het toestel. Je kunt als bedrijf bijvoorbeeld een web AR laten maken voor promotionele doeleinden. Je kunt potentiele klanten een bijzondere aanbieden door middel van grappige gezichts filters of leuke 3D animaties. AR wordt steeds vaker gebruikt tijdens het maken van spraakmakende campagnes. 

 

Verschillen tussen VR en AR

Omdat VR de echte wereld volledig vervangt, is het geschikt voor taken die beter in een gesimuleerde omgeving kunnen worden uitgevoerd, zoals wanneer je iets ontwerpt of wanneer je traint voor een specifieke taak of een scenario. AR is beter voor het creëren van ervaringen op de echte wereld van toepassing zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een experience creëren waarin potentiële klanten alvast kunnen zien hoe een meubel in je eigen woonkamer staat. AR is met name erg populair in de marketing en gaming sector.

 

VR en AR kunnen worden ingezet om het alledaagse leven makkelijker te maken. Je zult dan ook zien dat in de komende jaren nog meer ontwikkelingen op het gebied van VR en AR worden gemaakt.