V.I.P. Baits
Image default
Tech

Tandwielkasten; waarvoor kan jij ze gebruiken?

Voor veel machines en apparatuur in diverse sectoren zoals automobielindustrie, productielijnen en landbouw zijn tandwielkasten een essentieel onderdeel. Het is een mechanisme bestaande uit een aantal tandwielen welke op elkaar zijn aangesloten om een draaibeweging en kracht van de ene as over te brengen naar de ander. Tandwielkasten zijn er in verschillende soorten met elk specifieke eigenschappen en toeppassingen voor het beste resultaat. Veel voorkomende tandwielkasten zijn onder andere planetaire tandwielkasten, wormwielkasten en haakse tandwielkasten. Elk soort tandwielkast heeft zijn eigen voordelen doordat elke tandwielkast zijn eigen unieke eigenschappen heeft. Deze unieke eigenschappen hangen af van de toepassingen waarvoor ze uiteindelijk gebruikt zullen gaan worden.

Planetaire tandwielkasten
Dit zijn tandwielkasten bestaande uit verschillende tandwielen welke op een specifieke manier in elkaar passen. Het dichtstbij de ingangsschat geplaatste tandwiel wordt de ´zon´ genoemd en de daaromheen draaiende tandwielen worden ´planeten´ genoemd. Aan de andere kant van de planeten zit ook nog een tandwiel welke de ´ring´ worden genoemd. In de automobielindustrie, luchtvaart en maritieme toepassingen worden planetaire tandwielkasten gebruikt vanwege de hoge verhouding tussen koppel en snelheid. Wanneer deze met elkaar vermenigvuldigd worden komt daar het aantal pk´s uit.

Haakse tandwielkasten
Het meest voorkomende type betreft de haakse tandwielkast. Deze worden gebruikt om de draaibeweging van een as met een hoek van 90 graden over te brengen naar een andere as. Twee sets van tandwielen staan loodrecht op elkaar waarbij de ingangsschaft de eerste set tandwielen aandrijft en de tweede set tandwielen de uitgangsschacht aandrijft. Dit soort haakse tandwielkasten worden veel gebruikt in windturbines, productielijnen en andere toepassingen waarbij de overbrenging van kracht bij een hoek van 90 graden nodig is.  

Wormwielkasten
Daarnaast bestaan de wormwielkasten uit een wormwiel en een worm welke loodrecht op elkaar staan. Door de ingangsschacht wordt de worm gedraaid waardoor het wormwiel ronddraait zodat de uitgangschacht wordt aangedreven. Deze wormwielkasten bieden een hoge verhouding van koppel waardoor ze enorm geschikt zijn voor toepassingen met zware lasten zoals bijvoorbeeld heftrucks en hijskranen.

Naast deze drie veelvoorkomende type tandwielkasten zijn er nog veel meer andere soorten welke veelal worden gebruik met specifieke toepassingen. Dit zijn bijvoorbeeld differentiële wielkasten die gebruikt worden om de kracht van de motor op de wielen over te brengen in bijvoorbeeld een auto. Ook voor bijvoorbeeld pompen en generatoren worden gebruikt in verticale as-toepassingen. Deze worden verticale wielkasten genoemd.

https://www.machinefabriekkrimpen.nl/producten/tandwielkasten/