14.9 C
Nederland
april 13, 2024
V.I.P. Baits
Image default
Tech

Maintenance management software

Het belang van het gebruik van maintenance management software

Door het gebruik van technologie wordt het mogelijk de efficiëntie te verhogen bij het beheer en de uitvoering van onderhouds routines binnen de organisatie – wat bijdraagt tot het succes van de activiteiten op lange termijn. Alle machines en apparatuur soepel laten draaien is van groot belang om de productiviteit hoog te houden.

Efficiënt onderhoudsbeheer draagt ook bij tot kostenvermindering en grotere operationele veiligheid. In die zin kan een maintenance management software deze processen nog efficiënter maken en verschillende problemen uit de weg ruimen. Bekijk in dit artikel alle voordelen van het invoeren van deze oplossing in jouw bedrijf!

 

1. Planning van preventief onderhoud

Een maintenance management software kan het proces van het plannen van inspecties en onderhoud versnellen. Op die manier kunnen onderhoudsproblemen en dure reparaties tot een minimum worden beperkt.

Dit is een mentaliteitsverandering van reactief onderhoud naar preventief onderhoud. Op die manier zorgt je ook voor een langere levensduur van de apparatuur, waardoor de totale exploitatiekosten van de onderhoudsfunctie dalen.

 

2. Efficiënt beheer van werkopdrachten

Werkorders staan centraal in de workflow van het onderhoudspersoneel. In plaats van deze routines handmatig af te handelen, kunt je de workflow moderniseren met maintenance management software – die over functies beschikt om werkorders snel en gemakkelijk te plannen, toe te wijzen en af te sluiten.

 

3. Automatisering van activiteiten

Voor een beter teambeheer is het van essentieel belang te rekenen op een instrument dat de taken van de onderhoudsteams organiseert. Door te helpen bij het opstellen van scripts – zoals de inspectieroutines – en de manager op de hoogte te houden van het werk van de technici, automatiseren deze technologieën de activiteiten, waardoor deze assertiever worden.

 

4. Voorraadbeheer van reserveonderdelen

Voorraadbeheer is van fundamenteel belang voor een efficiënt onderhoudsproces. Immers, indien de nodige onderdelen niet in voorraad zijn, wordt het onmogelijk om efficiënt te handelen bij het onderhoud en de reparatie van de apparatuur.

Daarom maakt een maintenance management software ook het toezicht op en het beheer van reserveonderdelen en gereedschappen in voorraad mogelijk – een garantie voor een ideale voorraad voor de ontwikkeling van de taken van het onderhoudsteam.

 

5. Verhoging van de productiviteit

Een maintenance management software bevordert ook een verhoging van de productiviteit van de werknemers. Het systeem kan worden gebruikt op mobiele apparaten, zodat het onderhoudsteam in realtime toegang heeft tot informatie, de inventaris kan controleren en werkorders kan beheren.

Bovendien verschaft de software gedetailleerde informatie over de noodzakelijke procedures, alsmede over de instrumenten die moeten worden gebruikt om het activum te onderhouden. Zo kan het personeel ononderbroken werken.

 

6. Modernisering van processen

Het gebruik van gespecialiseerde software bevordert de modernisering van de onderhoudscontrole. In de praktijk gaat het om de afschaffing van processen die gebaseerd zijn op de stroom van papieren documenten, omdat het systeem automatisch informatie kan vastleggen.

Hiermee heeft het onderhoudsteam op hun smartphone of computer toegang tot alle informatie met betrekking tot werkorders – zonder tijd te verspillen aan het doorzoeken van mappen en bestanden om de benodigde informatie te vinden.