V.I.P. Baits
Image default
Sport

Sensationele blauwe zomer voor Italië

“Onze grootste Olympische Spelen ooit”, zo noemt Giovanni Malago, hoofd van het Nationaal Olympisch Comité van Italië het nadat hij zijn champagnefles heeft geopend. Italië speelt weer mee op internationaal niveau.

Italië troeft favorieten af 

Tegen alle verwachtingen in zijn in de atletiek de grootste resultaten behaald. Het Italiaanse atletiekteam won niet alleen vijf gouden medailles, maar ze werden ook eerste in enkele van de meest grootse evenementen van de Olympische Spelen: de 100 meter sprint, de 4×100 meter estafette en het hoogspringen. In de 4×100 meter versloeg het kwartet de topfavorieten Groot-Brittannië en Canada. Met een geweldige eindsprint stuwde de sprinter Filippo Tortu Italië naar het goud. Een ander verrassend hoogtepunt was de 100 meter sprint bij de mannen. Marcell Jacobs versloeg de Amerikanen en de Jamaicanen en volgt hiermee de wereldrecordhouder Usain Bolt op. Vlak na het succes van Jacobs behaalde zijn landgenoot Gianmarco Tamberi goud op het onderdeel hoogspringen. Dit moment valt overigens te beschouwen als een van de hoogtepunten van het olympisch atletiektoernooi. Het goud werd zeldzaam gedeeld met de Qatarees Mutaz Barshim, nadat zij beiden 2,37 meter sprongen. 

Judo zorgt voor verrassingen

In de klasse tot 52 kilogram viert Odette Giuffrida haar overwinning. In de finale voor het brons versloeg zij de Hongaarse Reka Pupp. De 26-jarige weet hoe het voelt om een Olympische medaille te pakken. Op de Spelen Rio 2016 wist zij het zilver te bemachtigen. Toch geeft de Nippon Budokan in Tokio haar een extra gevoel. Na een jaar van bloed, zweet en tranen heeft ze haar droom waar kunnen maken. Zowel mentaal als professioneel is het een van haar meest lonende momenten uit haar leven. Die tranen worden dan ook zichtbaar gelaten op de judomat. Net als het zweet dat in haar blauwe judopak zit na vijf slopende duels. Ook wist Maria Centracchio het brons te behalen in de klasse tot 63 kilogram. Zij kwam in actie tegen Juul Franssen.

Handige Judo links:

Webshop voor judokleding

Judopakken

Campione d’Europa

Deze zomer was er niet alleen succes op de Spelen, maar ook in de wereld van het voetbal viel er genoeg feest te vieren. Na het dieptepunt van het gemiste WK in 2018, wint de voetbalploeg het EK in een penaltyserie tegen Engeland. Het blauwe judopak van Giuffrida is in dezelfde kleur als la squadra azzurra, het nationale voetbalelftal. De Italianen zijn trotser dan ooit en zij zullen nog lang nagenieten van deze ‘blauwe zomer’.