V.I.P. Baits
Image default
Recreatie

Het belang van een goed anker voor jouw boot

Heb je de beschikking over een prachtige boot? En wil je het komende jaar veel boottochtjes gaan maken? Dan is het zaak dat je jouw boot goed gaat prepareren. Zo is het bijvoorbeeld van essentieel belang dat jouw boot over een goed anker beschikt. Maar, wat zijn nou de beste ankers voor onder jouw boot? En wat is überhaupt het belang van een goed anker? Op die laatste vraag vind je in dit artikel een passend antwoord.

Waarom voor een anker kiezen?

Eigenlijk kan het volgende over een anker gesteld worden: een anker is onmisbaar. Op het moment dat je jouw boot stil in/op het water wilt leggen, heb je daar een anker voor nodig. Zonder anker kun je dit niet doen. En zonder anker kun je daarom ook niet veilig stil blijven liggen op het water met jouw boot.

Overigens komt een anker niet in alle situaties van pas. Als je bijvoorbeeld in een haven aan wilt meren, heb je het anker in principe niet nodig. Nee, in dat geval dien je de landvasten vast te maken aan de bolders op jouw boot en op de kade.

Bevindt zich in de haven nou helemaal geen steiger? Dan kun je wél gaan ankeren. Dat is overigens ook mogelijk als je op het open water jouw boot stil wilt leggen. Dit is bijvoorbeeld ideaal als je even een verfrissende duik wilt nemen. Je gooit jouw anker uit, waarna jouw boot veilig stil blijft liggen. Je kunt nu even een verfrissende duik nemen en vervolgens jouw weg weer vervolgen.

Kies een juist anker uit

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is een goed anker onmisbaar. Maar, wat is nou een goed anker? Om een goed anker aan te kunnen schaffen, moet je goed naar verschillende factoren kijken. Zo moet je bijvoorbeeld goed naar de afmetingen en het gewicht van jouw boot kijken. Des te groter/zwaarder jouw boot is, des te zwaarder het anker moet zijn.

Ook moet je goed naar de bodem van het water kijken. Betreft dit een modderbodem? Of wil je het anker vooral in een zandbodem kunnen gooien? Mocht je veel op zee willen varen, moet je wellicht met zeegras en rotsen rekening houden. Met andere woorden: je moet goed kijken naar de wateren waarin je gaat varen. Op basis daarvan kun je de juiste keuze voor het juiste soort anker maken.

Als je het juiste anker aangeschaft hebt, kun je op een veilige manier jouw boot ‘vastleggen’. Hierbij speelt overigens niet alleen het anker een cruciale rol, maar ook de ankerketting. Deze ketting moet namelijk lang genoeg zijn, moet sterk genoeg zijn en moet bij voorkeur ook robuust zijn.

Ook bij het aanschaffen van een goede ankerketting moet je goed op letten. Zo moet je bij voorkeur altijd kiezen voor een ankerketting die van Grade 40 kwaliteit is. Dit geeft eigenlijk aan dat de ankerketting (veel) sterker is dan een reguliere ankerketting.

Tevens moet je goed naar de lengte van de ankerketting kijken. Volgens experts is het wenselijk dat de ketting lang genoeg is voor vijf keer de diepte van het water. Voordat je de beste ankerketting uit kunt kiezen, moet je daarom goed naar de wateren bij jou in de buurt kijken. Hoe diep zijn deze wateren? Doe die diepte vervolgens maal vijf en je weet hoe lang de ankerketting moet zijn.

Wil je veilig, aangenaam en prettig kunnen varen met jouw boot? Dan heb je simpelweg een goed anker en een goede ankerketting nodig. Ga dus direct op zoek naar de beste anker en de beste ankerketting!

https://sailspecials.nl/