V.I.P. Baits
Image default
Zakelijk

Tips om het maximale uit een traineeship te halen

Voor de eerste keer de arbeidsmarkt in jouw vakgebied betreden is een van de meest uitdagende en opwindende momenten in het leven. Voor sommige banen op instapniveau is vaak voorafgaande ervaring vereist die je nog niet in huis hebt. Dit probleem komt vaak voor bij pas afgestudeerden en studenten die net aan hun CV beginnen. Daarom werken sommige bedrijven samen met partnerorganisaties om een traineeship aan te bieden, om beginnende professionals in een bepaald vakgebied op weg te helpen. Het voordeel van het doen van een traineeship is dat je niet alleen praktisch blootstelling aan de industrie krijgt, maar ook leert door theoretisch onderwijs. Kortom, traineeships zijn een geweldige manier om te leren over de sector waarin je wilt werken. De volgende richtsnoeren kunnen jouw kansen op een vaste baan in de toekomst vergroten. 

1. Doe je onderzoek

Voordat je bij een bedrijf een traineeship volgt, is het een goed idee om wat vooronderzoek te doen naar het bedrijf. Niets weten over de werkgever is een no-no, dus het is een goed idee om in ieder geval de basisinformatie te onderzoeken, zoals de geschiedenis van het bedrijf, de projectportefeuille, de staat van dienst en de klanten. Als je meer weet over de werkgever, begrijp je ook beter hoe hij werkt en welke taken je eventueel krijgt.

2. Denk aan een goede eerste indruk 

Eerste indrukken zijn essentieel, want als je niet meteen een goede indruk maakt op een werkgever, kom je niet ver! Wees beleefd, toon goede manieren, toon een bereidheid om te leren en kleed je gepast. Wees vooral jezelf en stel je op jouw beste manier op om jouw loopbaan vorm te geven. 

3. Stel vragen 

Of het nu gaat om een IT traineeship of een traineeship in financieel management, wees niet bang om vragen te stellen over de standaard operationele procedures van het bedrijf en probeer de takenlijst te begrijpen waarmee je zult werken. Vragen stellen laat zien dat je betrokken bent bij de baan en de werkgever zal meestal graag met je praten en je vragen beantwoorden.

4. Leer mensen/collega’s kennen

Veel werkende mensen vinden het fijn om een goede baan te hebben met hun collega’s, op en af het werk. Zoek uit hoe of wat je collega’s doen, ga met ze om en ga naar cafés. Als je jouw collega’s buiten het werk leert kennen, versterk je werkrelaties en wordt het gemakkelijker om het werk te doen.

5. Vraag om feedback

Voortdurende verbetering is belangrijk voor elke werkgever, maar de beste manier om te laten zien dat je je vaardigheden wilt ontwikkelen is door te blijven vragen om feedback. Wees niet bang voor opbouwende kritiek en bedenk dat je niets te verliezen en alles te winnen hebt bij objectieve, constructieve feedback. In plaats van te wachten op een functioneringsgesprek, kun je met jouw leidinggevende bespreken wat je goed doet en wat je beter zou kunnen doen om jouw persoonlijke doelstellingen en die van het bedrijf te bereiken.

6. Geniet ervan!

Het is geen geheim dat het beginnen van een traineeship soms ongelooflijk stressvol kan zijn. Het kan gaan om vele uren en beschouwd worden als de minst deskundige persoon op de planeet, maar het is belangrijk om te onthouden dat dit is hoe elke beginnende professioneel zich op een bepaald moment tijdens zijn opleiding heeft gevoeld. Het is geen gemakkelijk werk, maar daarom doen zoveel mensen het voor de uitdaging en de sensatie. Denk er dus aan het beste uit de goede tijden te halen om je door de moeilijke tijden heen te helpen.