V.I.P. Baits
Image default
Wonen

De voordelen van aaltjes als bestrijdingsmiddel

Heb je in je tuin last van een insectenplaag? Super vervelend. De insecten richten schade aan de planten aan en mogelijk ook aan het gazon. Met name als je gek op een mooie verzorgde tuin bent, zit je absoluut niet te wachten op de plaaginsecten.

Zodra je plaaginsecten in je tuin opmerkt, moet je hier iets aan doen. Dat kun je op tal van manieren doen, maar lang niet alle manieren werken even goed. Ben je bijvoorbeeld van plan om gebruik te maken van chemische middelen? Zet dat idee dan zo snel mogelijk uit je hoofd. Chemische middelen richten schade aan de plaaginsecten aan, maar spijtig genoeg ook aan mens, andere dieren, planten en bodem.

Je kunt daarom veel beter voor een 100% natuurlijk bestrijdingsmiddel gaan. Je komt hierbij al snel bij aaltjes uit. Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van veel plaaginsecten. De aaltjes gaan deze insecten efficiënt tegen, waardoor je snel afscheid neemt van de vervelende insecten in je tuin.

Wat zijn aaltjes precies?

Aaltjes zijn hele kleine wormen. Deze wormen zijn dusdanig klein dat je ze amper met het blote oog ziet. Ondanks dat deze wormpjes zo klein zijn, zijn ze behoorlijk machtig. Dat is vooral te danken aan de werking van deze wormpjes:

  • De wormpjes nestelen zich graag in de vijand. Dit kan bijvoorbeeld een kolonie van rouwvliegjes zijn, maar ook een kolonie van slakken. In tal van insectensoorten kunnen de wormpjes zich nestelen, waardoor de insect uiteindelijk komt te overlijden. Dit is niet zielig of iets dergelijks, maar is ‘gewoon’ een natuurlijk proces. De wormpjes zijn namelijk de natuurlijke vijand van veel soorten plaaginsecten.
  • De wormpjes richten zelf geen schade aan. Een kenmerk van aaltjes is dat ze zichzelf vermenigvuldigen. Dit komt het bestrijden van plaaginsecten alleen maar ten goede. Mogelijk denk je hierdoor dat de aaltjes uiteindelijk zelf ook van negatieve invloed op je tuin zijn. Dat is allerminst het geval. De aaltjes richten simpelweg zelf geen schade aan.

Hoe kun je de aaltjes gebruiken?

Heb je de wens om rouwvliegjes te bestrijden in je tuin? Wil je graag slakken bestrijden in je tuin? Of wil je wellicht mieren bestrijden in je tuin? Voor dergelijke plaaginsecten komen de aaltjes maar al te goed van pas.

Eén van de voordelen van aaltjes is de snelheid. Deze wormpjes vermenigvuldigen zich razendsnel, waardoor ze al snel met een flinke kolonie zijn. Doordat alle aaltjes honger hebben, richten ze snel schade aan de plaaginsecten aan. Dat is precies wat je wilt.

Maar, hoe krijg je dat nou voor elkaar? Dat doe je door onderstaand stappenplan te doorlopen:

  • Stap 1: bepaal wat voor insecten je in je tuin hebt. Voordat je aaltjes gaat kopen, moet je precies weten om wat voor plaaginsecten het gaat. Voor de verschillende soorten plaaginsecten bestaan namelijk verschillende soorten aaltjes.
  • Stap 2: ga op zoek naar de juiste aaltjes. Weet je om wat voor insecten het in je tuin gaat? Dan kun je de juiste aaltjes kopen. Dit doe je bij een specialist, zoals ecostyle.nl. Bij deze webshop heb je de keuze uit meerdere aaltjes.
  • Stap 3: pak een kom met één liter water en meng de roer aaltjes door dit water heen. Verdun nu het concentraat met water en doe deze verdunning in een gieter. Met hoeveel water je de aaltjes moet verdunnen, staat duidelijk op de verpakking omschreven.
  • Stap 4: giet het mengsel nu gelijkmatig over de grond van de planten. De aaltjes leven in de bodem, vanwaaruit ze de plaaginsecten veel pijn doen. Het is dus zaak dat je het mengsel – van aaltjes en water – over de bodem in de tuin giet.

Werken de aaltjes altijd?

Ja, met aaltjes kun je altijd plaaginsecten bestrijden. De reden hiervoor hebben we al eerder benoemd in dit artikel: de aaltjes vormen de natuurlijke vijand van de plaaginsecten. Deze strijd is eigenlijk ongelijk, aangezien de plaaginsecten altijd aan het kortste eind trekken.

Maar, in sommige gevallen moet je wel de aaltjes meerdere keren verspreiden in je tuin. Met name als het om een hele grote plaag gaat, heb je hier grote hoeveelheden aaltjes voor nodig. Uiteraard is het ook mogelijk dat de plaaginsecten in een later stadium weer terugkeren. In dat geval moet je eigenlijk bovenstaand stappenplan nogmaals doorlopen.

Belangrijk voordeel is in ieder geval dat aaltjes 100% natuurlijk zijn. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de aaltjes zelf schade aanrichten, bijvoorbeeld aan de bodem of de planten. Met een gerust hart plaaginsecten bestrijden? Dat doe je met aaltjes!