V.I.P. Baits
Image default
Zakelijk

De CBR examens voor het halen van je scooterrijbewijs

Net zoals bij het halen van je autorijbewijs, is het bij het scooterrijbewijs ook nodig om een tweetal examens af te leggen. Dit zijn het theorie-examen en het praktijkexamen van het CBR. Bij meerdere rijscholen in Nederland kan je les krijgen in het rijden van een scooter of bromfiets, zoals bijvoorbeeld bij rijschool Middelburg. Hieronder vind je meer informatie over hoe deze lessen verlopen, en nog belangrijker, hoe de examens zullen gaan zijn.

Het theorie-examen voor bromfiets

Voordat je aan het praktijkexamen mag beginnen, is het noodzakelijk dat je je theorie-examen hebt gehaald. Dit mag je doen zodra je 15,5 jaar bent. Het doel van het examen is dat je kunt laten zien dat je het Nederlandse verkeer begrijpt en dat je de goede regels juist toepast. Om dit te doen zul je op je examen vragen krijgen over bijvoorbeeld de betekenis van verschillende verkeersborden en over de maximale toegestane snelheid in bepaalde gebieden. Om je op dit examen goed voor te bereiden, kun je gebruik maken van een lesboek waarin je alle informatie over het verkeer kan vinden.

Het praktijkexamen voor bromfiets

De volgende stap richting het behalen van je scooterrijbewijs, is het afleggen van het praktijkexamen, waarin je gedurende een rit van 25 minuten laat zien dat je controle hebt over de scooter en dat je je goed kan vinden in het verkeer. Hiermee wordt bedoeld dat je de juiste snelheden aanhoudt, dat je op de juiste weghelften rijdt en dat je een veilige omgeving creëert voor jezelf en anderen. Om je voor te bereiden voor dit examen zal je een reeks aan rijlessen krijgen bij een rijschool. Deze lessenreeks bedraagt meestal 4 lessen van een uur, maar dit verschilt per persoon.

De rijlessen van rijschool Middelburg

Aan het begin van de rijlessen, zal je eerst kennismaken met de instructeur en met de scooter zelf. Daarna krijg je uitleg over de besturing van de scooter en zul je zelf mogen rijden. Zodra je controle hebt over de scooter, ga je examenroutes rijden samen met je instructeur. Op deze manier bereid je je goed voor op de routes die je zal moeten rijden bij het praktijkexamen.

https://rijschool4u.nl/