4.6 C
Nederland
februari 25, 2024
V.I.P. Baits
Image default
Wonen

Waarom mensen hun beleggingspand momenteel massaal verkopen

Tegenwoordig is het minder lucratief voor beleggers om te investeren in beleggingspanden. Maar wat zijn beleggingspanden precies? Beleggingspanden zijn in feiten gewoon panden waar men winst op maakt en het liefst zonder al te veel moeite en investering. Zo heb je beleggers die het hele verhuurbeheer uitbesteden, maar ook beleggers die als het ware opereren als een vastgoedbedrijf die ook weer handelend optreden door bijvoorbeeld een beleggingspand te verkopen (naast het constant aankopen). Dit zijn dan gewoon vastgoedbedrijven met beleggingspanden. Hét kenmerkende aan beleggingspanden is het verhuren voor een groter bedrag dan de maandelijkse kosten.

Hoe berekent een belegger dan zijn winst? Daar zijn vele soorten berekeningen voor mogelijk, maar stel je betaald 3% rente voor je hypotheek, dan zou met een 4% jaarlijks rendement, de maandelijkse huuropbrengsten 3 + 4 = 7% moeten zijn. Maargoed dat is natuurlijk een fictief getal en verzinnen we even om u een idee te geven.

Wat gebeurt er dan met de 4% aan rendementen? Dat is dan de winst voor de belegger. Echter is het zo dat in de praktijk er ook kosten verbonden zijn aan onder andere technisch onderhoud, dus daar moet ook mee rekening worden gehouden bij het in de markt zetten van een verhuurd huis.

Wat ook meespeelt zijn de toename in verhuur opbrengsten en vooral de potentie daarvan. Het is voor vele beleggers prima om de eerste jaren een laag huurtarief aan te houden en die geleidelijk te verhogen. Wat houdt dat dan in? Dat betekent dat de opbrengsten steeds zullen groeien naar mate de belegger het beleggingspand aanhoudt.

Maar tegenwoordig investeren beleggers minder in huizen en panden. Dit heeft te maken met de immense overdrachtsbelasting te maken voor verhuurd vastgoed. Daardoor zal een belegger 20 duizend extra moeten betalen voor een huis van ruim twee ton. Hierdoor heeft een particulier meer ruimte om het huis te kunnen bemachtigen. Dat is natuurlijk fijn voor starters en doorstromers, maar minder fijn voor beleggers. En laten we eerlijk zijn: ook mensen die hun huis wensen te verkopen krijgen er hierdoor minder voor. Tot slot speel natuurlijk ook de opgelopen rente mee en nog vele andere kleinere factoren.

https://sonsrealestate.nl/beleggingspand-verkopen/