V.I.P. Baits
Image default
Wonen

Tuinvogels voeren

Veel algemene vogelsoorten lopen sterk terug in aantallen. Door de vogels te helpen bij geschikte huisvesting en voer, help je het op peil houden van de verschillende vogelsoorten in Nederland. Het is een leuke en dankbare bezigheid en zul je hierdoor meer vogels in je tuin zien.

Geschikt vogelvoer

Tuinvogels halen het hele jaar door voer uit de natuur. In de winter kan het voedsel dat zij zelf kunnen vinden schaarser zijn dan in de zomer of lente. Om de vogels een handje te helpen kun je in de winter ze bijvoeden.

Heb jij de vogels in jouw tuin al geobserveerd? Aan de vorm van de snavel kun je zien wat ze het liefste eten. Een vink heeft bijvoorbeeld een sterke kegelvormige snavel, hiermee kraakt hij zaden en pitten. Een merel heeft weer een hele andere snavel, deze is lang en spits, hiermee trekt hij gemakkelijk regenwormen uit de grond.

Welke vogels eten wat?

Let dus goed op wat voor soorten vogels er in jouw tuin vliegen en haal het geschikte voer in huis. Of ga voor een vogelvoer pakket, dan heb je van alles wat.

Vetbollen, ongezouten pinda’s en zonnebloempitten zijn voor de meeste vogels geschikt, denk aan mussen, mezen, vinken, spechten, boomklevers, etc.

Heb je een winterkoning, heggenmus en/of roodborstje in de tuin? Denk dan eraan om meelwormen te kopen! Ook houden deze vogels erg van ongekookte havermout en broodkruimels.

Wat mogen vogels absoluut niet eten?

Hierboven hebben we beschreven wat vogels wel mogen eten. Maar wat mag je nu absoluut niet aan vogels voeren?

–          Geen zout, gezouten of gebrande pinda’s of andere noten. Dit bevat giftige stoffen en zouten voor vogels.

–          Voer geen erwten, bonen en linzen aan vogels. Dit is te groot voor de meeste tuinvogels. Let daarom bij aankoop van vogelzaad wat erin zit.

–          Hak appels of ander fruit dat gemakkelijk bevriest niet in kleine stukjes.

–          Vogels kunnen geen melk verteren, geef dus nooit iets met melk aan je tuinvogels.

–          Als de vogels jongen hebben is het beter om vet en pinda’s te vermijden.

–          Zachte vetten, zoals margarine en olie, tasten de waterdichtheid van de veren aan en werken laxerend.

 

thebirdfamily.nl/product/het-grote-vogelvoer-slingerpakket/