6.8 C
Nederland
februari 1, 2023
V.I.P. Baits
Image default
Sport

Sjoelen is een officiële sport

Je kent sjoelen waarschijnlijk met name als leuk gezelschapsspel. Maar wist je dat het ook echt als officiële sport beoefend wordt? Dat houdt in dat er strenge regels aan verbonden zijn. Er zijn officiële spelregels, maar ook regels voor de afmetingen en materialen van de sjoelbakken en sjoelstenen. Er worden met regelmaat Nederlandse en internationale toernooien georganiseerd. De allerbeste sjoelers ter wereld wedijveren in de WK sjoelen. Benieuwd hoe je sjoel als professionele sport kunt herkennen en waar je allemaal op moet letten? Je leest het hier.

Een aantal opvallende sjoelregels

Er bestaat nogal eens twijfel over wanneer je nu wel of niet punten voor een schijf mag rekenen. Volgens de officiële regels van de Nederlandse sjoelbond (ANS: Algemene Nederlandse Spoelbond), alleen als de sjoelsteen helemaal over de scheidslijn is. De regels worden in de huislijke sfeer niet altijd even goed nageleefd, maar tijdens wedstrijden dus wel. Bij wedstrijden is zelfs een officieel jurylid aanwezig. Een sjoelsteen moet helemaal onder de opening liggen of er zelfs voorbij. Ben jij bekend met het begrip Bok? Dit doet denken aan de bokkensprong: als een staan half of geheel op een andere steen komt te liggen, mag deze schijf volgens de regels niet meer gebruikt worden. In de huislijke sfeer wordt daar nog weleens een uitzondering op gemaakt. Wist je dat er ook strenge regels zijn voor de stenen die je moet gebruiken en de afmetingen van de sjoelbak die je gebruikt?

Wereldkampioenschappen sjoelen

Zoals gezegd, kan sjoelen ook als topsport worden gespeeld. Zo worden er ook officiële wereldkampioenschappen sjoelen georganiseerd. Opvallend genoeg wordt er zowel individueel gespeeld als in teamverband. Het eerste wereldkampioenschap sjoelen ooit vond in 1976 plaats en niet zomaar ergens, maar hier in Nederland. In Alphen om precies te zijn. Het duurde lange tijd voor het tweede wereldkampioenschap sjoelen plaatsvond. Dit was in 2008. In 2009 was het wereldkampioenschap sjoelen weer in Nederland, in Egmond aan Zee. Ook in 2013 vond er op Nederlandse bodem een wereldkampioenschap plaats (in Lissen). Verder zijn er wereldkampioenschappen georganiseerd in Duitsland, Tsjechië en Frankrijk.