14.9 C
Nederland
april 13, 2024
V.I.P. Baits
Image default
Sociaal

Familierecht advocaat nodig?

Familierecht advocaat

In Nederland is het familierecht goed voor 50% van de zaken die voor de rechter komen. Het mag dus wel gesteld worden dat het familierecht een groot en belangrijk onderdeel is van het Nederlands rechtssysteem. Familierecht advocaten dienen ook een brede kennis te hebben over dit onderwerp waarin veel zaken in terugkomen. Het familierecht wordt ook niet alleen bepaald volgens de Nederlandse wet, want ook de invloed van de Europese Unie is aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan het Europees verdrag voor de rechten van de Mens (EVRM). Ben je in aanraking gekomen met het familierecht of heb je vraag over jouw persoonlijke situatie? Een familierecht advocaat kan je juridisch bijstand verlenen. Krijg je dus te maken met een echtscheiding, wil je de huwelijkse voorwaarden goed vormgeven, wil je een kind adopteren of heb je bijvoorbeeld hulp nodig bij het veranderen van je voornaam of het opstellen van een ouderschapsplan? Advocaten familierecht staan voor je klaar.

 

Waar moet je opletten als je een familierecht advocaat zoekt?

Logischerwijs zijn het veelal familiaire vraagstukken die aan bod komen binnen het familierecht. Gezien de al snel hoogoplopende emoties (bij bijvoorbeeld een echtscheiding) is het belangrijk dat de familierecht advocaat kalm blijft en de informatie biedt die je nodig hebt. De advocaat speelt vaak ook een rol bij de communicatie tussen jou en de tegenpartij, Het is dus van belang dat je een goede klik hebt met de advocaat familierecht. Vraag dan ook vooral naar de ervaring van de advocaat binnen jouw rechtsvraag.

 

Veel voorkomende onderdelen binnen het familierecht

Grote kans is dat je al een aardig idee hebt gekregen welke onderdelen vallen onder het familierecht. Onderstaande opsomming zijn de meest voorkomende onderwerpen. Speelt jouw zaak binnen één van deze onderdelen af en wil je graag juridisch advies? Dan heb je een familierecht advocaat nodig.

  • Scheidingen
  • Opstellen/ontbinden samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap en samenlevingscontracten
  • Overlijden
  • Uithuisplaatsing
  • Gezagsvraagstukken
  • Voogdij
  • Ouderlijk gezag
  • Ouderschapsplan

Als je besluit een advocaat familierecht in te schakelen, houd er dan rekening mee dat de kosten per advocaat verschillen. Als je onder een bepaalde inkomstengrens zit, kan je recht hebben op een toevoeging. Hierdoor hoef je alleen een klein gedeelte eigen bijdrage te betalen. Let wel het krijgen van een toevoeging is niet altijd van toepassing. Bij familierechtszaken worden de kosten ook vaak verdeelt tussen 2 partijen. Denk hierbij bijvoorbeeld als je gaat scheiden in dit in goed overleg doet.