V.I.P. Baits
Image default
Gezondheid

Waarom is de daglichtlamp zo populair?

Lichttherapie, door middel van een daglichtlamp, is iets waar steeds meer mensen voor kiezen. Inmiddels is klinisch bewezen dat lichttherapie goed kan helpen bij onder andere huidaandoeningen en een winterdepressie. Het is eigenlijk een soort lamp die daglicht nabootst. Als je op regelmatige basis (in het begin een dagelijkse sessie van zo’n 30 minuten) zorgt dat het licht van de lamp in je ogen kan komen, scheelt dit aanzienlijk. De lamp stelt dat het in principe dag is, waardoor je lichaam ook denkt dat het dag is en wakker blijft. Dit helpt om in de avonduren goed in slaap te vallen. De gure wintermaanden met koudere korte dagen zorgen ervoor dat het langer duurt voor het goed licht is. Dit is nadelig voor je lichaam, omdat je vaak maar half wakker bent hierdoor. En dit kan dan weer een nadelig effect hebben op je slaapcyclus. Kijk nooit recht in de lamp, omdat dit schadelijk kan zijn. Als je de lamp op je ogen gericht hebt staan en er bijvoorbeeld schuin tegenover zit, is dat prima. Natuurlijk is het een kwestie van uitproberen, aangezien elke persoon en elk lichaam verschillend is.

De populariteit van de daglichtlamp

Niet lekker kunnen slapen, moeilijk in slaap vallen en sombere gevoelens tijdens de winter zijn allemaal problemen waar massaal een oplossing voor wordt gezocht. De winterperiode is natuurlijk niet over van de ene op de andere dag. Er is niets frustrerender dan deze gure tijd doorkomen en je ellendig voelen vanbinnen. Omdat is bewezen dat lichttherapie een hoop voordelen biedt en effectief is, gaat men overstag en wint de daglichtlamp aan populariteit. Zeker als je veel werkt en dus weinig daglicht meekrijgt tijdens de donkere winterse dagen, is het heel fijn als je goed kunt slapen en functioneren overdag. Maar ook allerlei stemmingsstoornissen kunnen beïnvloed worden door gebruik te maken van een daglichtlamp. Mensen die huidaandoeningen hebben, zweren ook bij de inzet van lichttherapie. Het licht heeft namelijk effect op de huidcellen. Omdat er toch wel veel mensen zijn die kampen met slaapproblematiek, huidproblemen en psychische aandoeningen is deze populariteit goed te verklaren. Het scheelt ook veel dat er allerlei soorten daglichtlampen verkrijgbaar zijn. Zo is er voor elke persoonlijke situatie en voorkeuren wel een lamp die goed ingezet kan worden. Je hebt dus keus genoeg als je wilt starten met lichttherapie. 

Puntjes van aandacht als je een daglichtlamp koopt

Wens je een daglichtlamp aan te schaffen, hou dan wat zaken in je achterhoofd. Allereerst kun je het beste gaan voor een daglichtlamp die wit licht uitstraalt. Wit licht straalt meer uit dan de gele lampen die je thuis hebt hangen. Daarnaast is de mate van de lichtintensiteit (‘lux’ genoemd) ook niet geheel onbelangrijk. Een lamp die heel sterk is, kan te fel zijn. Bij een wat minder sterke lamp, dien je deze juist langer te gebruiken voor er zichtbaar effect optreedt. Let er tot slot op dat je een lamp kiest die uv-licht filtert of helemaal niet uitstraalt. 

Wil je meer informatie over slaapproducten neem dan eens een kijkje op de site van slaaponline.nl.