11.6 C
Nederland
maart 23, 2023
V.I.P. Baits
Image default
Gezondheid

Uniek en persoonlijk graf met vlinders voor tiener

Jasmijn was een tiener die op haar 14 e overleed. Voor haar maakten we met haar ouders een prachtig gedenkteken harten met glazen gekleurde vlinders. Haar naam plaatsten we in haar eigen handschrift op het monument dat verder van RVS is gemaakt.

Gedenkteken voor een tienermeisje

Jasmijn overleed vlak voor dat ze 15 zou worden. Jasmijn had een lang ziekbed met fysieke beperkingen; toch wist zij te genieten van het leven en eruit te halen wat erin zat. Ze was een voorbeeld voor anderen hoe positief zij in het leven stond. Samen met haar ouders keek ze vooral naar wat wel mogelijk was.  Dankzij deze instelling werden veel Jasmijn’s wensen nog worden vervuld. Ook medisch werd al het mogelijke geprobeerd. Helaas overleed Jasmijn veel te jong in het bijzijn van haar lieve gezinsleden – haar ouders, broertjes en zusje.

Ontwerp grafsteen voor tiener – RVS gedenkteken met vlinders van glas

Een vol hart vol liefde was her basisidee voor het grafkunst monument voor Jasmijn Het werd een hartvorm gevuld met kleurrijke speelse vlinders. Een bijzondere gele vlinder springt er visueel uit. In het hart van het gedenkteken zit een prachtige kleurenfoto. De foto maakt het extra persoonlijk en was een nadrukkelijke wens van de familie. Dat haar naam in haar eigen handschrift op het monument zou komen sprak nabestaanden erg aan. We maakten de naam van Jasmijn van mooi helder spiegelend RVS.

Deze wensen en ideeën leiden tot een serie kleine ontwerpen van eenvoudige materialen als karton, bamboestokjes en papier. Van de verschillende ontwerpen kozen de nabestaanden er eentje.  Na wat kleine aanpassingen vergrootte ik dit model tot ware grootte. Deze mockup gemaakt van karton werd het proefmodel van het gedenkteken voor Jasmijn. Na nog wat kleine aanpassingen ontstond een definitief model dat gebruikt werd voor de uitvoering in glas en RVS.

Ik werk graaf met mockup modellen bij het ontwerpen van grafmonumenten en gedenktekens. Het geeft de familie en nabestaanden een goede impressie van het eindresultaat later.  Een ontwerp op ware grootte geeft ook nog de mogelijkheid om voor nabestaanden details aan te passen of te verfijnen.

 

 

Uitvoering gedenkteken meisje

Glazen gekleurde vlinders

Samen met het glaskunstenaarsduo Mark en Caro maakte de nabestaanden samen tientallen vlinders van prechtig handgemaakt gekleurd glas. En daardoor werd iedere vlinder uniek en anders dan de anderen. Omdat het van handgesneden glas was gemaakt was iedere vorm net even anders en door de kleuren en structuren die de familieleden aanbrachten ontstonden stuk voor stuk bijzondere intieme kunstwerkjes. Ieder vlindertje werd op een RVS plaatje gemonteerd met een speciaal hiervoor ontwikkeld systeem.

Naam geschreven in het eigen handschrift  

De naam van Jasmijn sneden we uit RVS in haar eigen typerende handschrift. Vervolgens schuurden, poetsten en polijsten we ons suf totdat de hemel in het RVS werd weerspiegeld.  Door de donkere struiken achter het monument lichtte de letters extra op.

Familieleden op de hoogte

In iedere fase van de uitvoering van het gedenkteken informeerde ik de nabestaanden over de stand van zaken.  Met filmpjes en foto’s blezen ze zo op de hoogte over de ontwikkelingen van het gedenkteken.

Plaatsen grafmonument tiener meisje

Op een warme en zonnige dag in de zomer plaatsen we met elkaar het gedenkteken voor Jasmijn. De familie en beheerder van de begraafplaats hielpen om het grafmonument naar het graf te brengen. Ook bij het plaatsen hanteerde de vader en broertjes en zusje zelf de schep om de aarde vrij te maken voor het gedenkteken. Het was een heel mooie ingetogen plaatsing iedere gezinslid droeg zijn of haar steentje bij. Na afloop maakte ik een familiefoto van het gezin rondom het grafmonument van Jasmijn. Voor even weer compleet…

 

Persoonlijke grafkunst, grafmonumenten en gedenktekens  

Veel graven zijn in Nederland nog standaard, maar ook hier verandert de trend naar meer persoonlijk, uniek en zelfs artistiek. Steeds vaker zie je grafkunst op begraafplaatsen gemaakt door een gespecialiseerde grafkunstenaar.

Moderne materialen als gekleurd glas, RVS en geroest staal (cortenstaal) zijn populair. Eigentijdse persoonlijke grafmonumenten met kleur en lichte speelse vormen zie je vooral op een kinder- of babygraf. Mede door Grafkunst wordt een graf een persoonlijke gedenkplek met waarde voor nabestaanden. Grafkunst zorgt voor een kunstzinnige uitstraling met een gedenkteken dat speciaal door de  kunstenaar is ontworpen in overleg met de familie en nabestaanden.

 

Alternatieve uitvaarten, begrafenissen en grafmonumenten

De vraag naar persoonlijk en uniek zie je ook bij uitvaarten. Cissy van Winden van uitvaartbedrijf MargotSiebenlist (www.margotsiebenlist.nl) ziet sowieso steeds meer interesse in alternatieve uitvaarten die niet standaard zijn. Mensen willen een crematie of begrafenis die recht doet aan en past bij de dierbare die overleden is. Iedere uitvaart die Cissy verzorgt is inmiddels persoonlijk en op maat gemaakt.

 

Jeroen Stok

Dit artikel is geschreven door Jeroen Stok – grafkunstenaar.  Jeroen is van oorsprong een beeldhouwer die vooral met staal werkt.  Naast unieke grafkunst maakt hij nog steeds ook “gewone kunstbeelden” en kunst in opdracht. De beelden van Jeroen zijn vaak gestileerd en modern. Vaak hebben de kunstwerken een opvallend licht karakter. RVS en glas versterken deze heldere uitstraling.

Grafmonumenten en gedenktekens ontwerpen is anders dan gewone beeldhouwwerken creëren. Het samen met nabestaanden ontwerpen van een uniek en persoonlijk gedenkteken is een belangrijk onderdeel van het artistieke werk van Jeroen geworden. Hij is dankbaar voor dit mooie werk waarbij de unieke creaties emotionele betekenis hebben voor nabestaanden in hun rouwproces. 

 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

https://www.memorabel.nl/gedenktekens/bijzonder-tienergraf-met-vlinders/