V.I.P. Baits
Image default
Gezondheid

Hoe je thuiswerkplek optimaal inrichten?

Thuiswerken is vandaag de dag niet meer weg te denken uit de moderne bedrijfswereld. Iedereen heeft tegenwoordig een unieke dag- en weekindeling dankzij onder andere het gezin of hobby’s, maar ook bedrijven hebben al lang niet meer de klassieke openingstijden van weleer. Thuiswerken was dus al een tijdje van toepassing en dankzij COVID-19 kwam dit pas echt in een stroomversnelling terecht.

Meer thuiswerk zorgt er ook voor dat we meer aandacht besteden aan de inrichting van onze thuiswerkplek. Wie zich nog steeds op een keukenstoel zet met enkel de laptop voor zich, zal er snel achterkomen dat dit niet de beste keuze is qua ergonomie, concentratie, en productiviteit. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf je thuiswerkplek wél optimaal kan inrichten.

Zorg voor een goede bureau

Je bureau is onmisbaar voor je thuiswerkplek. Velen kiezen ervoor om zich aan de keukentafel of eettafel te zetten, maar dat biedt meer nadelen dan voordelen.

Een bureautafel voor thuiswerk moet de juiste hoogte hebben. Om de juiste hoogte van je bureau te bepalen moet je eerste je bureaustoel op de juiste hoogte zetten. Zet je bureaustoel hoog genoeg. De hoek tussen je romp en je benen moet groter zijn dan 90 graden. Je onderarmen moeten in een hoek van 90 graden op je bureaublad rusten.

Sommige bureau’s zijn voorzien van lades of kastjes, waarin je een laptop, papierwerk, of ander kantoormateriaal kan opbergen. Toch is het aangeraden om regelmatig recht te staan om iets te halen. Zitten is niet goed. Probeer zo veel mogelijk te bewegen. Een goede bureau is netjes en overzichtelijk. Aan het einde van de dag alles mooi opbergen is een goed idee. Een bureau voor thuiswerk maakt het ook makkelijker om de thuiswerkplek te delen met andere gezinsleden. Met een zit-sta tafel kan zowel jij, je partners als je (klein)kinderen op de juiste hoogte werken. 

 

Tips om een goede bureau te kiezen voor thuiswerk:

 • Kies een bureautafel die groot genoeg is. Aangeraden afmetingen zijn 120 cm breed en 80 cm diep.

 • Kies voor een bureau die elektrisch verstelbaar is. Manueel verstelbare bureau’s worden in de praktijk minder gebruikt omdat de drempel groot is door het manuele werk. 

 • Zorg ervoor dat er een stopcontact in de buurt is en dat er ruimte is om kabels weg te werken.

 • Indien het budget het toelaat, biedt een zit/sta-bureau heel wat voordelen.

 

Kies een ergonomische bureaustoel

Naast een goede bureautafel, is een geschikte bureaustoel cruciaal om je thuiswerkplek in te richten. De stoel waarop je zit, bepaalt namelijk in grote mate je postuur terwijl je werkt. Gezien je heel wat uren in deze houding zal spenderen, is het belangrijk dat deze correct is om lichamelijke kwaaltjes te voorkomen. Denk hierbij vooral aan nekpîjn, rugpijn,en  spanningshoofdpijn, maar ook een slechte ademhaling, pijn aan de pols en schouders, en zelfs een verstoorde spijsvertering worden toegewezen aan een verkeerde zithouding. Lees hier hoe je alles over hoe je bureaustoel instellen?.

 

Tips om een goede bureaustoel voor thuiswerk te kiezen:

 • Ga na of de bureaustoel niet enkel verstelbaar is in de hoogte, maar ook in zitdiepte.

 • Kies voor een bureaustoel met een verstelbare lendensteun.

 • Zorg voor een stoel waarbij de rugleuning kan kantelen.

 • Test je stoel uit!

Er zijn héél grote verschillen tussen verschillende modellen. Ga daarom eens langs bij een speciaalzaak om verschillende bureaustoelen uit te testen. Een goede bureaustoel voor thuiswerk zorgt voor een open heuphoek. Werk je langer dan 4 uur per dag dan moet de stoel instelbaar zijn in zithoogte en zitdiepte. De rugleuning dient goed steun te geven in de onderrug. Het belangrijkste is dat de stoel je aanzet om te bewegen.

 

Installeer een extra monitor

Een tweede scherm aan je laptop koppelen, heeft heel wat voordelen, maar wordt toch nog vaak onderschat. Een tweede scherm is vaak groter, waardoor je alles makkelijker ziet en je meer schermruimte hebt. Zo kan je meerdere documenten en vensters openen, zodat je efficiënter kan werken. Daarnaast draagt een extra monitor ook bij tot een meer ergonomische zithouding.

 

Extra tips om je thuiswerkplek optimaal in te richten

Uiteraard zijn je bureau, bureaustoel, en monitor de grootste onderdelen van je thuiswerkplek, maar zijn er nog heel wat andere manieren om je thuiswerkplek in te richten zodat je optimaal kan werken. We geven je graag nog wat extra tips mee:

 • Schaf een bril aan die blauw licht weert. Dit zorgt voor rust aan je ogen en voorkomt hoofdpijn na een lange werkdag.

 • Zorg ervoor dat je thuiswerkplek zoveel mogelijk afgezonderd staat. Hierdoor wordt je minder gestoord door omgevingsgeluiden van bv. andere gezinsleden, waardoor je productiviteit verbetert.

 • Probeer een hoofdtelefoon met noise cancelling om afleidingen te voorkomen. Combineer dit met je favoriete concentratiebevorderende muziek.

 • Informeer bij je werkgever of een (gedeeltelijke) terugbetaling van thuiswerkmateriaal mogelijk is, of dat je recht hebt op een maandelijkse thuiswerkvergoeding.