V.I.P. Baits
Image default
Gezondheid

Burn-outs en depressies. Waardoor ontstaan ze?

Vrijwel iedereen in Nederland kent wel iemand die een depressie of burn-out heeft gehad. Het is de ‘ziekte’ van de 21e eeuw. Waar komt dit nou precies door? Volgens ons door een aantal belangrijke redenen:

1. We zijn ver verwijderd van onze oorspronkelijke leefomgeving

Je kan het je bijna niet voorstellen maar vroeger leefden we in geïmproviseerde hutjes, midden in het bos, geen auto’s om ons heen en met de natuur om ons heen om ons te voeden. Hoe leven de meeste mensen nu? Nouja.. het tegenovergestelde: we leven in betonnen huizen, individualistisch (soms ken je je eigen buren niet eens), ver weg van de natuur en we kopen bewerkt eten in de supermarkt dat volgestopt zit met E-nummers. We voeden ons niet maar stoppen ons vol. Kort samengevat: we leven heel anders dan dat ons lichaam geprogrammeerd is om te leven.

2. Prikkels. Overal prikkels

Dat we anders leven dan dat we horen te leven kan je goed zien aan ons lichaam. Ons lichaam is de afgelopen paar duizend jaar amper geëvolueerd, op onze lengte na. Onze hersenen zijn dus nog hetzelfde terwijl onze leefomgeving significant veranderd is. Wist je dat we tegenwoordig in één dag net zoveel prikkels binnenkrijgen als een mens 100 jaar geleden in zijn hele leven binnen kreeg? Niet gek toch dat we constant zo gespannen zijn? Tegenwoordig scrollen we heel de dag op onze telefoon, zijn we nog amper buiten, sporten we, hebben we grote sociale kringen, relatie(s), familie… Hoe is het mogelijk om dit allemaal goed bij te houden? Voor veel mensen is het heel lastig om al deze ballen hoog te houden. Het gevolg is dat je lichaam aangeeft dat het te vol zit met informatie en het in een staat van burned-out terecht komt.

3. Voedingspatroon

We hebben het hierboven al genoemd maar we benoemen het nog een keertje apart: we voeden ons lichaam niet meer maar we stoppen het vol. De basis van een gezonde geest en een gezond lichaam is de brandstof die je in je lichaam stopt (onze voeding). Als we in supermarkten als de AH en Jumbo kijken dan zien we dat ruim 80% van het assortiment bewerkt voedsel is. Laat dat even tot je doordringen, 80%. Al deze producten zijn bewerkt met gifstoffen, suikers, vetten, gluten, lactose, E-nummers en andere stoffen die ons lichaam meer uitputten dan voeden. Als je lichaam heel de dag bezig is met ‘vechten’ tegen de dingen die we in ons lichaam stoppen dan is het ook niet gek dat het zo snel vermoeid raakt. Wist je dat je darmen ook wel bekend staan als je tweede hersenen? Als je veel last heb van je darmen dan raakt je lichaam ook snel ontregeld.

Een snelle tip hiervoor: ga eens naar een orthomoleculaire voedingscoach, start met biologische voeding eten en skip gluten en lactose! Ga met een voedingscoach kijken naar hoe je je lichaam meer kan voeden.

Op retraite gaan

Bovenstaande zaken zijn nu eenmaal zoals ze zijn en het is moeilijk om een ander leven te creëren waar je weinig prikkels binnen krijgt en 100% goede voeding binnen krijgt. Het is dus belangrijk om te kijken wat je wél kan doen, en dat is voldoende ontprikkelen! Leg je telefoon regelmatig weg, lees een goed boek, stop met Netflix marathons en ga in plaats daarvan eens lekker een lange wandeling maken in het bos en mediteer.

Wat ook een hele goede tip is, is om af en toe lekker een weekendje rust te pakken en helemaal niks te hoeven. Even weg van de dagelijkse hectiek en aandacht voor jezelf. Ga lekker op retraite in Nederland. Bekijk op het platform van Retraites-Nederland.nl welke retraite het beste aansluit bij jouw wensen. Heb je zin in een yoga-weekend of bijvoorbeeld een stilte-weekend? Voor elke behoefte de juiste retraite.

En als allerlaatste tip: vergeet geen lol te maken! Het leven is te kort om altijd serieus te zijn. Speel, ga schommelen, maak een koprol… en geniet!