14.9 C
Nederland
april 13, 2024
V.I.P. Baits
Image default
Gezondheid

10.000 stappen per dag – lukt jou dat?

Om fit en vitaal te blijven is het belangrijk voldoende te bewegen. Je hoeft daarvoor echt niet extreem veel te gaan sporten. Gewoon wandelen heeft ook al een postieve invloed op jouw gezondheid. Over het algemeen wordt er gezegd dat 10.000 stappen per dag een mooi aantal stappen is om deze positieve efecten te bereiken. Maar geldt dat dan voor iedereen en hoe krijg je het voor elkaar om zoveel stapppen te zetten.
Je kan buiten wandelen, maar veel mensen vinden het prettig om ook thuis op een wandelband hun meters te maken. Er is heel veel keuze aan wandelbanden, kijk maar eens naar de Decathlon loopbanden, in iedere prijs en voor alle doegroepen. Niet alleen van het eigen merk Domyos, maar ook bieden ze Tunturi loopbanden aan.

10.000 stappen – geldt dat voor iedereen?

Nee, zeker niet. Ben je wat ouder dan kan je met minder stappen toe. Boven de 65 is 8.000 stappen ook al een respectabel aantal, in de loop der jaren zal dat aantal ook af gaan nemen. Kinderen echter en jongeren onder de 18 jaar hebben veel meer energie en voor hun is 10.000 stapppen niet voldoende.
Wat ook belangrijk is of je buiten het wandelen om nog op een andere manier aan jouw beweging komt. Fiets je veel? Doe je andere sporten? Kortom die 10.000 stappen is een richtlijn en geen heilig doel.

Hoe pak je het aan?

Meten is weten, dus gebruik een stappenteller. 10.000 stappen is ongeveer 7 á 8 kilometer. Met één uur stevig doorwandelen zit je al op 2/3 van het dagtotaal. Neem wat vaker de trap, en doe gedurende dag wat kleinere stukjes wandelen. Met regelmatig een klein beetje bewegen is heel efficiënt. 
Is het s’winters donker en/of glad dan kan je ook thuis aan de gang. Een wandelband geeft je de mogelijkheid om op ieder moment van de dag je beweging te pakken. Dat kan door te wandelen, maar ook door hard te lopen.