V.I.P. Baits
Image default
Games

Ik moet een VOG aanvragen van mijn werkgever!

Het komt vaak voor dat een nieuwe werkgever jou om een VOG vraagt.

VOG? Wat is dat?

VOG staat voor Verklaring Omtrent Gedrag en wordt ook wel een Verklaring van Goed gedrag genoemd. Een VOG is een papieren document, dat aangeeft, dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor een bepaalde taak of functie.

Bij sommige beroepen is een VOG verplicht

In veel gevallen kan een werkgever zelf bepalen of hij wilt dat zijn werknemers een VOG aanvragen. Maar voor sommige sectors is een VOG aanvragen wettelijk verplicht:

– Als je bij de overheid gaat werken.

– Als je via je werk in aanraking komt met vertrouwelijke gegevens zoals, artsen en advocaten.

– Als je in het onderwijs gaat werken.

– Als je bij een kinderopvang gaat werken.

– Als je als taxichauffeur gaat werken.

– Als je met kwetsbare mensen werkt. Bijvoorbeeld jeugdzorg of reclasseringswerk en artsen.

– Als je met jouw functie te maken hebt met dure of kwetsbare goederen of veel geld. Bijvoorbeeld hypotheekadviseurs en bankiers.

Na de aanvraag van je VOG

Als jij een VOG hebt aangevraagd gaat Justis in het Justitieel Documentatiebureau kijken of jij strafbare feiten hebt gepleegd. Als er strafbare feiten worden gevonden en deze zijn relevant aan het screeningsprofiel voor jou functie krijg je geen VOG. Dit screeningsprofiel verschilt per branche.

Terug kijk termijn van 4 jaar

Het is niet zo dat wat jij ooit in je leven hebt gedaan, jou je hele leven zal achtervolgen. In principe wordt er tot 4 jaar terug gekeken, maar daar zijn wel uitzonderingen op. Voor zedendelicten geldt geen beperkte terug kijk tijd.

Voor jongeren van onder de 23 jaar geldt er een terug kijk termijn van 2 jaar. Behalve voor zeden delicten of zware incidenten.