10.2 C
Nederland
maart 31, 2023
V.I.P. Baits
Image default
Zakelijk

5 tips voor het verduurzamen van de bedrijfskantine

Sta je aan het roer van een vrij grote onderneming? Of ben je de facility manager binnen een vrij grote onderneming? In beide gevallen heb je mogelijk iets van doen met de interne bedrijfskantine. Zeker de laatste jaren is hier een hoop om te doen.

Enige tijd geleden kwam plots een bewuste leefstijl opzetten. Dit betekende vooral dat de maaltijden in de bedrijfskantine moesten veranderen. De vette hap werd hierbij ingewisseld voor gezonde en duurzame maaltijden.

In de afgelopen periode is de focus juist op verduurzaming komen te liggen. Niet zozeer op verduurzaming van het eten, maar vooral op belangrijke randzaken in de bedrijfskantine. Wil jij daarom jullie bedrijfskantine ook verduurzamen? Met onderstaande tips ben je al flink geholpen.

Tip 1: haal de wegwerpbekertjes weg

In 2021 kwam de overheid met een nieuw wetsvoorstel: plastic wegwerpbekertjes mogen vanaf 2023 niet meer in bedrijven gebruikt worden. Als ondernemer moet je hier snel op inspelen, aangezien het binnen de kortste keren al 2023 is.

Dit doe je het beste door mokken te bedrukken. Bedruk voldoende mokken en geef elk personeelslid één mok. Met deze mok kan het personeel vervolgens koffie of thee in de bedrijfskantine halen. Hierdoor hoeven er geen wegwerpbekertjes meer gebruikt te worden. Erg wenselijk.

Tip 2: kies voor zuinige apparaten

In een bedrijfskantine heb je ongetwijfeld meerdere apparaten staan. Denk hierbij aan een vriezer, een contactgrill en aanverwante apparaten. Met het oog op de verduurzaming is het advies om alléén nog voor zuinige apparaten te kiezen. Zuinige apparaten verbruiken een stuk minder energie, waardoor er minder energie verbruikt hoeft te worden. Dit is goed voor het milieu en voor de bedrijfskosten.

Tip 3: kies voor papieren bestek

Lange tijd was het ‘normaal’ om plastic bestek te gebruiken. Door de hierboven besproken wetswijziging is dat echter ook niet meer toegestaan. Om toch bestek aan je personeel voor te schotelen, is het advies om voor papieren bestek te kiezen.

Bijkomende tip: je kunt ook kijken naar gerechten waar géén bestek voor nodig is. Dat maakt het verduurzamen nog makkelijker.

Tip 4: denk goed na over de verpakkingen

Zijn je werknemers in staat om in de bedrijfskantine bijvoorbeeld een sandwich te bestellen? Kijk dan eens kritisch naar de verpakking van de sandwich. Is het nou echt nodig om de sandwich in een plastic bakje te stoppen? Of kun je hier wellicht iets handiger voor verzinnen? Grote kans dat je op dit gebied nog flink kunt verduurzamen.

Tip 5: vergroot het besef bij je werknemers

Het verduurzamen van de bedrijfskantine hoeft niet alleen vanuit het bedrijf te komen. Het advies is om het besef bij je werknemers ook te vergroten. Het besef dat we met z’n allen iets aan de nijpende situatie moeten doen.

Als dit besef eenmaal aanwezig is, gaan je werknemers bijvoorbeeld voedselverspilling tegen. Daarnaast gaan ze zelf ook bewuster om met bijvoorbeeld het bestek en de bekertjes. Door hier zo snel mogelijk mee te starten, laat je je personeel snel aan de nieuwe situatie wennen.

https://www.relatiegeschenken.nl/drinkwaren/mokken-bedrukken/goedkope-mokken-bedrukken