V.I.P. Baits
Image default
Wonen

Tips voor het kopen van een huis

Het is mogelijk om een huis te kopen in deze tijden, ook al wordt vaak op het nieuws gezegd van niet. Als je het goed aanpakt, gaat het wel lukken. In deze blog krijg je wat tips die jou gaan helpen bij het kopen/vinden van een huis.

Wensenlijst

Voordat je naar een huis gaat zoeken kan het handig zijn om een wensenlijst te maken. Dit maakt het zoeken een stuk makkelijker. Naar wat voor soort woning ben je op zoek en wat moet deze woning allemaal hebben? Ben je wat kieskeuriger? Dan zal je toekomstige huis waarschijnlijk niet aan al je eisen voldoen. Maar denk goed na voordat je een van de eisen laat vallen, want je wilt er natuurlijk geen spijt van krijgen. Er zijn veel dingen die belangrijk zijn als je een huis koopt, zoals bijvoorbeeld het energielabel. Wil je hier meer over weten lees dan deze blog over energiezuinige huizen.

Social media

Veel makelaars hebben tegenwoordig social media, en niet alleen de grote. Het is handig om deze kanalen te volgen. Je kunt hier zien wat voor soorten woningen er te koop staan in jouw regio en wat de prijzen hiervan zijn. Ook word je op de hoogte gehouden als er nieuwe woningen op de markt komen. Op deze social media pagina’s worden woningen vaak eerder geplaatst dan op woningplatforms. Hierdoor heb je de kans om meteen in actie te komen en de makelaar te bellen om een afspraak te maken.

Regio’s

Vaak heb je al een idee waar je graag wil gaan wonen. Maar het is ook slim om buiten deze regio te kijken. Soms liggen de huizenprijzen namelijk een stuk lager als je buiten de regio kijkt wat je eerst in gedachten had. Ga eens een stukje rijden in de buurt, en wie weet verbaast het je hoe leuk andere regio’s zijn.

Verdiep je in hypotheek opties

Veel mensen hebben meer financiële mogelijkheden om een huis te kopen dan ze denken. Het is dus belangrijk dat je je hierin verdiept voordat je gaat kijken naar huizen. Er zijn verschillende nieuwe soorten hypotheken voor mensen in bijzondere situaties. Het kan dat je hier zelf niet zo veel verstand van hebt. Je kunt dan een hypotheekexpert inschakelen om je hierbij te helpen.

Verder kijken

De meeste mensen willen allemaal een huis waar ze zo in kunnen trekken, voor deze huizen is de interesse dus vaak erg groot waardoor jouw kansen een stuk kleiner zijn. Misschien moet je dan toch eens kijken naar een huis waar nog wat in verbouwd moet worden. Deze zijn vaak een stuk goedkoper, en je kunt ze helemaal naar jouw wensen maken. Er zijn ook verschillende mogelijkheden om je verbouwing mee te financieren in je hypotheek. Dus ben niet te bang voor de verbouwkosten.

Bezichtigen

Zorg dat je vaak genoeg gaat kijken, maar houd je eerste indruk altijd in gedachten. Bij de eerste bezichtiging zie je altijd dingen over het hoofd. Neem ook iemand met een kritische blik mee, zoals een van je vrienden of een aankoopmakelaar. Zij zien misschien dingen die jij niet ziet. Zorg er daarom voor dat je weer iemand anders mee neemt als je voor een tweede of derde keer gaat kijken naar een huis. Het is ook belangrijk dat je meerder huizen hebt bezocht voordat je er een gaat kopen. Je hebt namelijk vergelijk materiaal nodig. En je krijgt een bepaalde feeling als je al meerdere huizen hebt bezocht, wat er meestal voor zorgt dat de keuze makkelijker wordt. 

De toekomst

Misschien lijkt een huis op de eerste blik perfect, maar denk ook na over de toekomst. Je moet jezelf afvragen of je 5 tot 10 jaar in dit huis kunt wonen. Heb je nog een kinderwens of wil je graag ooit nog een huisdier? Dit zijn dingen die belangrijk zijn om over na te denken. Het kopen van een huis is geen makkelijke beslissing.