10.2 C
Nederland
maart 31, 2023
V.I.P. Baits
Image default
Wonen

De voordelen van verwarmen met haardhout

Verwarmen met haardhout heeft vele voordelen. Het meest voor de hand liggende voordeel is misschien dat het relatief goedkoop is. De kosten van hout variëren per regio, maar zijn over het algemeen veel goedkoper dan andere verwarmingsopties zoals olie of gas. In dit artikel worden de verschillende voordelen en nadelen besproken van het verwarmen met haardhout, zodat je helemaal op de hoogte bent wanneer jij deze winter voor een houtkachel kiest.

Welke soort haarden zijn er en waar moet je op letten?

Een haard in je huis geeft niet alleen veel warmte, maar draagt ook enorm bij aan de sfeer in je huis. Ze bestaan dan ook in allerlei soorten en maten, zodat iedereen een haard kan vinden die bij hem/haar past. De klassiekers zijn natuurlijk de houtkachel en de gashaard, maar tegenwoordig kun je veel meer moderne haarden krijgen! Denk eens aan de elektrische haard, een inzethaard, een doorkijkhaard, of een bio-ethanolhaard. Laat je dan ook goed informeren voordat je een keuze maakt, of kijk eens op Openhaardhout-gigant.nl voor meer inspiratie.

Voordelen van haardhout

Verwarmen met brandhout heeft enorm veel voordelen. Ten eerste is het een hernieuwbare bron, dus je kunt er gerust gebruik van maken zonder de aarde uit te putten. Je moet wel heel veel hout verbranden wil je een negatieve impact maken! Daarnaast is een houtkachel zeer efficiënt, wat betekent dat je meer warmte krijgt voor je geld. Een ander voordeel van brandhout is dat het kan worden gebruikt om je huis te verwarmen, zelfs als de stroom uitvalt. Ten slotte genieten veel mensen gewoon van de sfeer die een houtvuur creëert. Er is iets speciaals aan om op een koude winteravond bij een knisperend vuur te zitten. Verwarmen met brandhout kan je huis een gezellig, warm gevoel geven.

De nadelen van houtkachels

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen aan een houtkachel. Zo veroorzaakt een houtkachel rook die slecht kunnen zijn voor de gezondheid. Zeker wanneer het windstil is kan de rook in de buurt blijven hangen. Dit is niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor de buren. De verbranding van hout zorgt tevens voor schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze stoffen zorgen vervolgens voor een verslechtering van de luchtkwaliteit. Daarnaast vergt het hebben van een houtkachel over het algemeen meer dan een andere kachel. Je moet hem namelijk goed onderhouden en schoonmaken om een veilige situatie te creëren. Daarnaast moet je natuurlijk ook zorgen voor het brandhout en dit naar binnen tillen. Weet je al welke haard jij gaat aanschaffen voor deze winter?