V.I.P. Baits
Image default
Gezondheid

Holistische gezondheidsvisie: hoe te leven met meer gezondheid en evenwicht?

De holistische visie op gezondheid beschouwt de persoon als geheel – lichaam, geest en ziel – en hun interacties met de wereld, om de oorzaken van een ziekte te onderzoeken en de genezing ervan te vinden.

In de gezondheidszorg gaat het bij dit idee om het behandelen van de onderliggende oorzaak van ziekte en niet alleen maar om het bestrijden van de symptomen of lichamelijke verschijningsvormen.

Hoe werkt de holistische kijk op gezondheid?

Volgens de holistische theorie werken 5 aspecten van een mens samen om een welzijn te bevorderen dat leidt tot een optimale gezondheid:

1. Fysiek aspect in de holistische visie
Dit is wat de meeste mensen zich herinneren als ze aan gezondheid denken. Dit komt vooral omdat het fysieke lichaam ons vaak fysieke tekenen en symptomen laat zien van al dan niet optimale gezondheid.

2. Emotioneel aspect in de holistische visie
Het verwijst vooral naar onze dagelijkse stemming en emoties. Onze emotionele gezondheid is even belangrijk als onze fysieke gezondheid – vooral omdat ze onze fysieke gezondheid kan beïnvloeden als ze geen prioriteit krijgt.

3. Sociaal aspect in de holistische visie
Het gaat om de banden die wij hebben met onze vrienden, familie, collega’s en de gemeenschap.

4. Spiritueel aspect in de holistische visie
Spiritueel welzijn betekent niet noodzakelijk religiositeit, hoewel de twee meestal overlappende praktijken en principes hebben. Spirituele gezondheid richt zich op hoe je zich verbindt met jouw innerlijke ziel en de wereld om je heen.

5. Mentaal aspect in de holistische visie
Onze geestelijke gezondheid heeft betrekking op onze cognitieve vermogens die van invloed zijn op de manier waarop de hersenen functioneren. Dit laatste aspect van holistische gezondheid overlapt vaak met onze emotionele en fysieke gezondheid.

Hoe werkt holistische therapie?

Holistische therapie omvat verschillende complementaire praktijken in een multidisciplinaire aanpak die alle integrale aspecten van de gezondheid van een persoon omvat.

Enkele alternatieve gezondheidspraktijken die in holistische therapie gevonden worden zijn:

Chiropractie;
Fytotherapie;
Energiewerk (reiki);
Therapie;
Yoga / meditatie;
Acupunctuur;
Chinese geneeskunde.

In de holistische therapie is het de bedoeling dat deze praktijken worden gecombineerd om de persoon in al zijn aspecten te behandelen.