7.6 C
Nederland
november 29, 2022
V.I.P. Baits
Image default
Gezondheid

De drie nadelen van de schijf van vijf

De schijf van vijf is al heel lang de richtlijn voor heel veel mensen om gezond te leven. Op zich is de schijf van vijf vaak een goede richtlijn die je helpt gezond te leven. Alleen kleven er wel een aantal nadelen aan het advies vanuit de schijf van vijf. Benieuwd naar wat dit is? Lees het hier.

Voedingsadvies Den Haag

Een diëtist met voedingsadvies voor Den Haag ziet zeker het belang van de schijf van vijf. Het is alleen zo dat de schijf van vijf niet altijd voor iedereen goed werkt, geeft de diëtist voor voedingsadvies in Den Haag aan. Het is bijvoorbeeld zo dat mensen met diabetes, vaak beter een aangepast voedingspatroon kunnen hanteren, aldus de diëtist die voedingsadvies in Den Haag geeft.

Hoeveelheid aanbevolen groente

Nog een punt is de hoeveelheid aanbevolen groente voor volwassenen in de schijf van vijf. In de schijf van vijf staat dat de aanbevolen hoeveelheid groente per dag 250 gram is. Hierbij is echter rekening gehouden met het huidige eetgedrag van de gemiddelde Nederlander, dat is namelijk 143 gram. Schrikbarend weinig. Vooral als je beseft dat uit onderzoek (2021) van het Population Health Research Institute blijkt dat je met een dagelijkse portie groente van 375 tot 500 gram groente/ fruit het sterfterisico aanzienlijk verlaagt.

Voor iemand die al aan die 250 gram groente per dag komt zou een hogere hoeveelheid aanbevolen groente dus mogelijk helpen om nog meer groente te gaan eten. Dat is niet iets dat je het Voedingscentrum kunt aanrekenen. Zij moeten een advies geven voor alle Nederlanders. Het zou misschien interessant zijn als ze in de toekomst advies voor verschillende groepen zouden geven.

Objectief of toch niet?

Nog een lastig punt is dat het voedingscentrum 100% gefinancierd is door de Rijksoverheid. Dat lijkt neutraal, alleen de ervaringen uit het verleden leren dat er in de politiek vaak deals worden gemaakt met bedrijven ten koste van het algemene belang van het land.

https://samen-sterk.com/dietist-den-haag/