12.8 C
Nederland
september 26, 2023
V.I.P. Baits
Image default
Games

Werken in de kinderopvang

Veel mensen houden van kinderen. Toch is het werken in de kinderopvang niet voor iedereen! Hier is een kijkje in hoe een dag werken in een kinderopvang eruit kan zien en wat er van je word verwacht.

 

Gemiddelde dag op de kinderopvang

De meeste kinderdagverblijven zijn van maandag tot vrijdag geopend, meestal van 07:30 tot 18:30 uur. Nadat de kinderen binnen zijn zullen ze beginnen aan een activiteit die de begeleiders (pedagogische medewerkers) hebben uitgekozen. Denk aan zingen, een verhaal voorlezen of tekenen.

Daarna zal er een snack gegeten worden zoals fruit. Na het eten van de snack gaan ze meestal naar buiten voor wat buitenspel. Kinderen die hier te moe voor zijn kunnen een dutje gaan doen. Na het buitenspel gaan ze lunchen. Nadat de lunch op is gaan de meeste kinderen slapen. Eer ze weer wakker zijn is het al 15:30. Daarna worden er snacks uitgedeeld en word er nog wat gespeeld totdat de ouders de kinderen weer ophalen.

 

Diploma eisen

Om in de kinderopvang te mogen werken heb je een mbo 3- of mbo 4- diploma nodig in kinderopvang of als pedagogische medewerker. Verder zijn er ook verschillende hbo-opleidingen waarmee je aan de eisen voldoet. Dit zijn bijvoorbeeld de lerarenopleiding Pedagogiek, Pedagogisch Management Kind en Educatie en Pedagogisch Management Kinderopvang en Pedagogiek.

 

Naast de diploma-eisen zijn er ook een paar skills waar je aan moet voldoen.

–          Goed zijn in multitasken. (Er kan in één moment veel gebeuren.)

–          Communicatieve vaardigheden bezitten. (Niet alleen moet je jezelf goed kunnen verwoorden naar collega’s en de ouders toe, ook ben jij een factor in de communicatieve ontwikkeling van de kinderen.)

–          Geduld hebben. (De kinderen in jouw zorg hebben allemaal thuis een andere opvoedstijl. Dit alleen al maakt de kinderen uniek. Voor ieder kind geduld hebben is een skill die erg belangrijk is in dit veld.)

 

Natuurlijk zijn er nog meer skills die erg belangrijk zijn om te hebben als pedagogisch medewerker. Als jij jezelf in de bovenstaande tekst kan vinden, dan is een baan in dit veld misschien wel wat voor jou!

https://www.variva.nl/opleidingen/pedagogisch-medewerker-kinderopvang/